Judoist Rok Drakšič je na svetovnem prvenstvu v Parizu dobro začel slovenske nastope, saj se je s štirimi zaporednimi zmagami prebil vse do polfinala. Član kluba Z'dežele Sankaku je bil v uvodnem krogu prost, nato je z iponom premagal Paragvajca Abrahama Aceveda, potem pa po točkah še Uzbekistanca Ulugbeka Norkobilova.

V osmini finala je pred 8000 gledalci v dvorani Bercy s končnim prijemom premagal Nizozemca Jasperja de Jonga, za vstop v polfinale pa je z iponom razorožil še domačina Davida Larosa. V polfinalu se je pomeril z Brazilcem Leandrom Cunho, ki je na lanskem SP v Tokiu osvojil srebrno kolajno.

Prvi del borbe je bil dvoboj precej izenačen, vendar je Drakšič prejel eno kazen. Ko je sodnik minuto pred koncem Slovencu pokazal še drugo kazen, je Brazilec povedel z 1:0 ter minimalno prednost znal zadržati do konca borbe in se prebil v finale, medtem ko je varovancu celjskega trenerja Marjana Fabjana ostala borba za bron.

Tam se je Drakšič pomeril s Korejcem Jun-Hojem Chojem. Tekmeca sta bila precej enakovredna, Drakšič je poskušal z napadi, a je Korejec z močnim gardom njegove poskuse spretno odbijal. Cho je dve minuti pred koncem povedel in ko je Drakšič pol minute kasneje vnovič napadel, je Korejec napad izkoristil v svoj prid in za ipon in končno zmago ter bronasto odličje Drakšiča vrgel na hrbet.

"Moram reči, da sem zdaj kar malo slabe volje, ker tako kot sem se ves dan boril, toliko borb kot sem jih imel ... Saj sem zadovoljen, peto mesto je odličen rezultat, ampak po polfinalni borbi in tej za tretje mesto imam nekaj grenkega priokusa, ker nisem pokazal tistega kar znam. V teh zadnjih dveh borbah mi je malo padla koncentracija. Če ne bi dobil tiste kazni, ki mi je povsem 'podrla' in po kateri sem izgubljal, bi lahko bilo drugače. Tako pa sem hotel nadoknaditi izgubljeno, a ni šlo," je uvodoma o svojem nastopu dejal Drakšič.

"Ko sem v borbi za bron dobil še drugo kazen, sem moral iti na vse ali nič, kar pa je nasprotnik znal izkoristiti. Kljub temu grenkemu priokusu moram dejati, da se je tukaj v tej dvorani fantastično boriti, vzdušje je res fenomenalno, gledalci pa znajo nagraditi vsak met. Če primerjam to peto mesto s tistim izpred štirih let, lahko rečem, da mi je bilo tokrat težje, saj sem moral zmagati več borb, prav tako pa so moji tekmeci zdaj 'težji'," je še dejal borec iz Griž.

V sredo bo nastopil Sašo Jereb (do 73 kg), v četrtek Urška Žolnir (do 63 kg) in Aljaž Sedej (do 81 kg), v petek Raša Sraka Vuković (do 70 kg) in Ana Velenšek (do 78 kg), v soboto pa Lucija Polavder (nad 78 kg) in Matjaž Ceraj (nad 100 kg). V nedeljo bodo na sporedu ekipne tekme, kjer pa Slovenija ne bo nastopila.