Tekmovanje bo v vseh pogledih prvenstvo presežkov, o čemer zgovorno priča že število sodelujočih držav. V Meki evropskega juda, Francija velja za velesilo tega športa, bo namreč sodelovalo kar 136 držav, skupno pa se bo na blazinah dvorane Bercy, kjer pričakujejo tudi po 18.000 gledalcev vsak dan prvenstva, borilo 949 borcev in bork, kar je največ v zgodovini doslej.

Prvenstvo je tako kot mnoga letošnja v drugih športih kvalifikacijsko za olimpijske igre prihodnje leto v Londonu, vendar pa vse ni odvisno od tega tekmovanja. Točke za kvoto, ki štejejo za nastop na OI 2012 v Londonu, namreč judoisti in judoistke zbirajo že vse od letošnjega evropskega prvenstva konec aprila v Carigradu, z zbiranjem pa bodo zaključili z evropskim prvenstvom prihodnje leto.

Žensko vrsto bodo v Parizu sestavljale Urška Žolnir (do 63 kg), Raša Sraka Vuković (do 70 kg), Ana Velenšek (do 78 kg) in Lucija Polavder (nad 78 kg), medtem ko bodo v moški ekipi kimona s slovenskim grbom nosili Rok Drakšič (do 66 kg), Sašo Jereb (do 73 kg), Aljaž Sedej (do 81 kg) in Matjaž Ceraj (nad 100 kg).

"Na prvenstvu si želim čim boljše borbe od prve naprej. Kot ste slišali, bo v moji konkurenci nastopil 101 borec. Gre za najmočnejšo kategorijo po številčnosti, veliko bo zato odvisno od žreba. Dejstvo je, da prvih deset nekako odstopa, ostali pa lahko 'tepejo' eden drugega. Mislim, da so tej prvi deseterici pri vseh ostalih zelo odprte karte," je pred prvenstvom dejal Sašo Jereb, ki je po poškodbi in vrnitvi v "matično" kategorijo do 73 kg znova del slovenske ekipe.

"Treningi so potekali nemoteno, veliko sem imel sparinga, bil sem na pripravah po tujini, zame je bilo res dobro poskrbljeno. Kako bo na tekmi ne vem, bomo videli. Po nekakšnem razočaranju na evropskem prvenstvu si vsekakor želim v Parizu pokazati več. V moji konkurenci je prijavljenih 88 borcev, še nikoli jih ni bilo toliko. Za preboj v repasaž bo potrebno zmagati na štirih borbah. Trenirali smo za to, na sami tekmi pa bomo videli, kako daleč lahko prilezem," pa je dejal Drakšič, ki bo med slovenskimi reprezentanti na blazinah prvi, saj ga nastop čaka že v torek.

Po zadnjih informacijah iz slovenskega tabora, te zagotavlja predstavnik za stike z javnostjo Franjo Murko, v ekipi ni težav, vsi že nestrpno pričakujejo svoje borbe. Manjšo poškodbo je med zadnjimi pripravami imel le Sedej, a je zdaj že v redu in bo lahko nemoteno nastopil. Svoje soborce bosta v Parizu podpirali tudi reprezentantki Petra Nareks in Vesna Đukić, ki bosta z ogledom tekem nabirali pomembne izkušnje. Reprezentanti bodo v Pariz odhajali postopoma, saj prvenstvo s tekmovalnega vidika za posameznike traja kar pet dni, zadnji, šesti dan v nedeljo pa bodo sledile še ekipne preizkušnje brez slovenskega zastopstva.