Italijan Alessandro Petacchi (Lampre), ki je lani osvojil drugo etapo, je tokrat ostal brez slavja na 13. mestu. Prav tako se je moral z vrha posloviti danski kolesar Fuglsang (Leopard Trek), ki je po uvodnem moštvenem kronometru oblekel rdečo majico vodilnega na Vuelti, a je le eno etapo vztrajal na čelu karavane.

Drugo, 174 kilometrov dolgo etapo od La Nucie do Playas de Orihuela je končal na 19. mestu. Rdečo majico je moral prepustiti moštvenemu kolegu Bennatiju, ki je s šestim mestom na drugi etapi prevzel skupno vodstvo. Prav tako med prvo deseterico ni bilo branilca naslova Italijana Vicenza Nibalija (Liquigas-Cannondale), ki je bil 17.

Avstralec je ohranil še največ moči ter eksplodiral tik pred ciljno črto in v ciljnem dvoboju iz ozadja prehitel in na koncu ugnal Španca Vicenteja Reynesa (Omega Pharma-Lotto), ki je bil v cilju vidno razburjen zaradi "ukradene" zmage ter je v jezi zamahnil z roko. Na tretjem mestu je pristal Nemec Marcel Kittel (Skil-Shimano), četrti pa je bil Američan Tyler Farrar (Garmin-Cervelo).

Med prvih deset se ni prebil nobeden od kolesarjev ameriškega moštva RadioShack, za katerega kolesari tudi edini slovenski predstavnik na španski pentlji, Belokranjec Janez Brajkovič, ki je drugo etapo po uvodnem razočaranju in začetni smoli na prvi etapi kot najboljši predstavnik svoje ekipe končal na 31. mestu s časom zmagovalca. V skupnem seštevku pa je napredoval na 38. mesto (+ 0:29). Slovenski kolesar je na twitterju po etapi pohvalil za pomoč svoje kolege, ki so mu pomagali k izboljšanju uvrstitve: "Rad imam svojo ekipo. Danes so se res izjemno potrudili."

Druga etapa je po pričakovanju na novo skrojila mesta na skupni razpredelnici. Bennati je s časom 4:28:11 prevzel vodstvo pred moštvenim kolegom Fuglsangom, s katerim si deli isti čas, in Slovakom Petrom Saganom (Liquigas-Cannondale), ki zaostaja za štiri sekunde na tretjem mestu. Nibali je četrti. Po razočaranju v moštvenem kronometru je Sutton tako poskrbel za veliko veselje moštva Sky.

"Nimamo tekmovalcev, ki bi skrbeli za klasičen sprinterski vlak, zato pa se vedno lahko zanesemo na našo moč. Vsi fantje so bili fantastični danes, prinašali so mi bidone z vodo in vedno skrbeli, da sem imel dovolj okrepčil. V zadnjih 20 km je nad mano bedel Bradley Wiggins skupaj s Kurtom Arvesenom. Nato sem zavpil proti Thomasu Löfkvistu: 'Gremo!', ko smo približno dva kilometra pred ciljem zapustili krožno križišče. Vedel sem, da nas čaka težak finiš. Zato je današnja zmaga izpolnitev sanj. Pravzaprav še vedno ne verjamem, kaj mi je uspelo," je po etapi dejal Sutton.