Tako bodo na startu Britanec Bradley Wiggins (Sky), Belgijec Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma), Nemec Andreas Klöden in tudi Slovenec Jani Brajkovič (oba Radioshack), ki so imeli v Franciji smolo in so morali zaradi poškodb predčasno končati dirko. Prav vsi omenjeni tekmovalci sodijo v širši krog favoritov, a strokovnjaki vseeno več možnosti pripisujejo lanskemu zmagovalcu Italijanu Vincenzu Nibaliju (Liquigas), njegovemu rojaku Micheleju Scarponiju (Lampre), dvakratnemu zmagovalcu dirke Rusu Denisu Menčovu (Geox), povsem na vrhu seznama favoritov pa sta domača aduta Joaquim Rodriguez (Katjuša) in Igor Anton (Euskaltel).

"Imam en in edini cilj. To je zmaga. Letos sem vse podredil Vuelti, izboljšal sem tudi kronometer, zaradi katerega sem lani ostal brez zmage, saj sem zaostal za pet minut. Konfiguracija etap mi ustreza, ustvarjena je za specialiste za vzpone, posamična vožnja na čas bo na sporedu le enkrat. Tekmeci so spoštovanja vredni, a sam sem odlično pripravljen in tudi dovolj samozavesten," je pred začetkom dejal lani četrtouvrščeni Rodriguez, ki bo poskušal domačim kolesarjem vrniti krono. To sta nazadnje imela v lasti leta 2008 Alberto Contador in leta 2009 Alejandro Valverde.

Četudi na startu ne bo Cadela Evansa, Contadorja in bratov Schleck, pa se bodo za etapne zmage v sprinterskih etapah potegovali praktično isti kolesarji kot na Touru. Petkratni zmagovalec etap na letošnji dirki po Franciji Britanec Mark Cavendish (HTC-Higroad) bo prav gotovo tudi tokrat zbiral zmage, veselje mu bodo poskušali preprečevati Italijana Alessandro Petacchi (Lampre) in Daniele Bennati (Leopard Trek), Američan Tyler Farrar (Garmin), Belgijec Tom Boonen (Quickstep), ki se prav tako vrača po poškodbi s Toura, španski veteran Oscar Freire (Rabobank) in še kdo.

Brajkovič: Menim, da dirko lahko končam med najboljšimi tremi

Slovenija bo imela tokrat le enega predstavnika. Belokranjec Brajkovič bo poskušal vsaj ponoviti dosežke z dirke leta 2006, ko je nekaj časa celo vodil v skupnem seštevku. "Menim, da dirko lahko končam med najboljšimi tremi. Poškodbe s Toura so zaceljene, dobro sem pripravljen in če bom uspešno preživel prvi teden, sem lahko visoko. Je pa jasno, da moja psihološka pripravljenost ni taka, kot je bila pred Tourom," je dejal Brajkovič, ki je zadovoljen s seznamom etap, ni mu všeč le vzpon na Angliru. Gotovo pa se že veseli devete in 13. etape, ki se bosta končali v La Covatilli in Ponferradi, v mestih, kjer je pred petimi leti v etapi zasedel drugo oziroma četrto mesto.

V treh tednih in 21 etapah bodo kolesarji prevozili skoraj 3300 kilometrov, kar deset etap bo gorskih, šest se jih bo končalo na vrhu vzpona. Po 33 letih bo dirka, ki se bo končala 11. septembra v Madridu, spet obiskala Baskijo.