Tudi na ta način so pri londonski Metropolitanski policiji zavrnili kritike, da se je policija na izgrede v britanski prestolnici odzvala prepočasi.

Kot je danes pred odborom za notranjo politiko v parlamentu v Londonu pojasnila namestnica načelnika Lynne Owens, so 8. avgusta na podlagi prestreženih sporočil na spletnem omrežju Twitter in sms sporočil na zaseženih mobilnih telefonih pri izgrednikih uspešno zavarovali londonski Oxford Circus, dva nakupovalna centra in olimpijski park.

"Uspelo nam je zavarovati vsa ta mesta in preprečiti škodo," je dejala. To je po njenih besedah tudi dokaz, da so mladi kriminalci s pomočjo Twitterja in pošiljanja sms sporočil organizirali plenjenje med izgredi v mestu, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Britanska vlada je sicer že napovedala, da bodo s številnimi novimi ukrepi skušali preprečiti ponovitev podobnih izgredov. Med tovrstnimi ukrepi naj bi razmišljali tudi o možnosti blokiranja mobilne telefonije in pošiljanja sms sporočil med socialnimi nemiri, kar je naletelo na velik odpor med zagovorniki državljanskih pravic in svoboščin.

Vršilec dolžnosti londonske policije Tim Godwin je danes v parlamentarnem odboru za notranjo politiko dejal, da so res razmišljali o možnosti, da bi izklopili te storitve, a so se na koncu odločili drugače, saj bi bila zakonitost tovrstnega ukrepa "zelo vprašljiva". Poleg tega so socialna omrežja zelo koristna pri zbiranju obveščevalnih podatkov, je dejal.

Policija je sicer prijela okoli 3000 oseb v povezavi z izgredi, ki so na severu Londona izbruhnili 6. avgusta in se nato razplamteli tudi po drugih britanskih mestih. Okoli 1400 jih je bilo kazensko ovadenih, 1200 pa se jih je že pojavilo na sodiščih, ki delajo dan in noč. Med njimi je bil danes tudi 16-letnik, ki je obtožen za umor 68-letnika. Najstnik ga je kruto obrcal, ko je skušal pogasiti ogenj, ki so ga podstavili izgredniki.