Britanski premier David Cameron je prejšnji teden pojasnil, da bo vlada sprožila postopke preiskave, s katerimi bodo prišli do zaključka, ali je treba zapreti določena spletna družbena omrežja, če so z njihovo pomočjo nekateri uspeli "načrtovati“ kriminalna dejanja v nedavnih izgredih.

20-letnika iz Colchesterja so v petek aretirali, ko je policija odkrila domnevne načrte za "vojno“, ki jih je pošiljal prek storitve BlackBerry Messenger (BBM) in pa spletnega družbenega omrežja Facebook. Njega in še enega 20-letnika so aretirali na dan, ko bi se "vojna“ z vodnimi pištolami morala pripetiti, pred sodiščem pa se bo zagovarjal 1. septembra. Obtožili so ga "spodbujanja ali pomoči pri kaznivem dejanju“, poroča Guardian.

Storitev BlackBerry Messenger, zaprto komunikacijsko omrežje, je med izgredi v Veliki Britanija služila kot pripomoček za organizacijo izgredov.

Že leta 2008 so v britanskih mestih organizirali številčne "vojne“ z vodnimi pištolami, mladi pa so se zbrali s pomočjo spletnih družbenih omrežij. Večina jih je bila miroljubnih. Ta mesec pa je pozornost javnosti pritegnil vodni boj v Iranu, ki se ga je udeležilo na tisoče mladih. Teheranska "moralna“ policija je takrat aretirala mnogo udeležencev.