Ljubljančan, z 31 let med najstarejšimi v konkurenci, je presenetil že dopoldan z 52,46, ko sicer ni izpolnil olimpijske norme A, a si je bržkone že zagotovil pot v London, popoldan pa je predvsem s slabim prihodom v cilj zamudil priložnost za enak izid kot zjutraj in kakšno mesto višjo uvrstitev.

V prvi moški finalni disciplini na 200 hrbtno je Američan Ryan Lochte, edini plavalec, ki je na prvenstvu poskrbel za svetovni rekord (200 mešano), osvojil še svojo tretjo posamično zlato medaljo. Na 200 m hrbtno je zanesljivo premagal Japonca Rjosukeja Irieja in rojaka Taylorja Claryja.

Že pred tem so dekleta odločala o kraljici prvenstva na 100 m prosto, kjer pa sta na koncu zlato medaljo osvojili kar dve plavalki, tudi že gostji slovenskih mitingov - Danka Jeanette Ottesen, udeleženka lanskega odprtega prvenstva Slovenije na Ravnah, in Belorusinja Aleksandra Herasimenja, udeleženka obeh letošnji zadnjih največjih slovenskih mitingov v Kranju in Radovljici. Pri obeh se je ura ustavila pri 53,45 sekunde. Dobri dve desetinki je zaostala bronasta Nizozemka Ranomi Kromowidjojo.

Žensko tekmo na 200 prsno je zanesljivo dobila Američanka Rebecca Soni pred Rusinjo Julija Jefimovo, ki je zaostala sedem desetink, tretjeuvrščena Kanadčanka Martha McCabe pa je za zmagovalko zaostala že skoraj tri sekunde in pol. Pri moških je bil v isti disciplini najboljši Madžar Daniel Gyurta, ki je v sklepnih zavesljajih prehitel Japonca Kosukeja Kitadžimo in Nemca Christiana vom Lehna.

V štafeti na 4 x 200 prosto so se prav na koncu še enega zlata veselili Američani, srebro so osvojili Francozi in bron Kitajci.

Slovenija bo imela na prvenstvu še en nastop, ko bo v nedeljo na 400 mešano nastopila Anja Klinar iz Gorenjske banke Radovljice.