Ljubitelji plavanja so tudi v Šanghaju dočakali prvi svetovni plavalni rekord, ki ima dodatno vrednost glede na dejstvo, da so plavalci leta 2009 v Rimu v visokotehnoloških kopalkah postavili kar 43 novih rekordov, po vrnitvi na tekstilne kopalke pa so tovrstni dosežki redki.

"Želel sem storiti nekaj, za kar so vsi mislili, da je nemogoče. Odkar so prepovedali prejšnje kopalke so vsi trdili, da rekordov ne bo več. Vsem sem želel dokazati, da se to lahko zgodi. Rekorde imamo prav zato, da jih podiramo," je po nastopu povedal Američan.

Za samega Lochteja je še bolj pomembno dejstvo, da je tudi drugič zapored v medsebojnem dvoboju na prestižni tekmi premagal najuspešnejšega olimpijca vseh časov rojaka Michaela Phelpsa, ki po vseh uspehih ni našel motivacije, da bi se 100-odstotno pripravil na Šanghaj, a obljublja, da bo slika prihodnje leto na olimpijskih igrah v Londonu drugačna. Bronasto kolajno je osvojil Madžar Laszlo Cseh.

Američani so drugo zlato kolajno osvojili še v zadnji disciplini dneva, ko je ameriška ženska štafeta 4 x 200 m prosto zanesljivo osvojila zlato pred olimpijskimi prvakinjami Avstralkami in kitajskimi branilkami naslova.

Novega zlata so se veselili tudi Kitajci. Na 200 delfin je Kitajski zlato priplavala Jiao Liuyang, ki je v napetem finišu za vsega štiri stotinke sekunde ugnala Britanko Ellen Gandy, z bronom pa je kitajski uspeh dopolnila Liu Zige, ki je bila v drugem tesnem dvoboju za stotinko sekunde uspešnejša od Japonke Natsumi Hoši. Uspeh Liuyangove je bil že 14. zlata kolajna na prvenstvu za Kitajsko.

Zlato sta osvojila še Rusinja Anastazija Zujeva na 50 hrbtno in Avstralec James Magnussen na 100 prosto. Prav ta tekma je kot vselej veljala tudi za eno od prestižnih tekem prvenstva, a je imel Avstralec na koncu z dosežkom 47,63 več kot tri desetinke naskoka pred Kanadčanom Brentom Haydnom in že skoraj štiri pred Francozom Williamom Meynardom. Tudi za Avstralca je bila to po štafetnem uspehu že druga zlata medalja na tekmovanju.