Prvi trije so bili tokrat razred zase, le glede na predtekmovanje in polfinale so nekoliko zamenjali mesta in Južnoafričan, tudi svetovni rekorder in branilec naslova, se je moral zadovoljiti z bronom. V boju za vidnejšo uvrstitev, četrto ali peto mesto, je bil dolgo tudi 23-letni Dugonjič, ki pa je v končnici močno popustil.

"Že po prvem zavesljaju nisem imel občutka za vodo, vlekel sem v prazno. Bil sem nekako utrujen, ne vem od česa, a vse je šlo v prazno... Že po skoku sem precej zamudil, kasneje so mi tekmeci ušli in tudi sam sem popustil. Škoda, ker se mi ne izide, a vendarle sem si priplaval prvi finale v karieri," je o tekmi povedal Ravenčan in dodal: "S prvenstvom sem v celoti lahko zadovoljen, saj je en finale vendarle velik dosežek, malo mi je seveda žal, da se mi tukaj ni izšlo in seveda tudi, da se na 100 prsno nisem prebil v polfinale."

Plavalec se bo že prav kmalu začel pripravljati tudi za lovljenje norme za olimpijske igre v Londonu prihodnje leto. Sam napoveduje, da bo normo bržkone lovil decembra ali pa marca prihodnje leto, zadnja priložnost pa bo evropsko prvenstvo maja v belgijskem Antwerpnu. Študent ekologije na Berkeleyju upa tudi, da mu bo ob zaključevanju študija uspelo priti na decembrsko evropsko prvenstvo v 25-metrskih bazenih na Poljskem.

Prvi včerajšnji finale na 200 delfin je prinesel tudi veliko olajšanje za prvega zvezdnika prvenstva in najuspešnejšega olimpijca vseh časov Američana Michaela Phelpsa, ki si je priplaval prvo zlato kolajno in s tem dopolnil svoj prvi komplet odličij tudi na tem prvenstvu, saj je bil srebrn že na 200 prosto, bron pa je osvojil z ameriško štafeto na 4 x 100 prosto. V napetem dvoboju je bil v zadnjih 50 metrih precej boljši od Japonca Takešija Macude, bron pa je osvojil Kitajec Peng Wu.

Tudi olimpijska in svetovna prvakinja Italijanka Federica Pellegrini dokazuje, da ne izgublja volje do trdega dela. V Šanghaju si je po zmagi na 400 prosto na 200-metrski razdalji priplavala še drugo zlato medaljo. Sprva, posebej po 100 in tudi še po 150 metrih, je kazalo na zanesljivo zmago Nizozemke Hemke Femskerke, ki pa je na koncu popolnoma popustila in padla na sedmo mesto, medaljo pa sta osvojili še Avstralka Kylie Parker in Francozinja Camille Muffat, ki je bila bronasta že na 400 prosto. Pellegrinijeva je po tekmi vsaj tako formo napovedala tudi za olimpijske igre prihodnje leto, kjer namerava nadaljevati niz osvajanja medalj, ki ga je začela v Atenah leta 2004.

Na 800 prosto je Kitajski novo zlato priplaval Sun Yang, drugi že na 400 prosto, Kanadčan Ryan Cochrane je bron z zadnjega prvenstva v Rimu spremenil v srebro, bron pa si je v zadnjih 50 metrih priboril Madžar Gergo Kis.