Rasputin je čudaški ruski menih, ki se s pomočjo skrivnostnih zdravilnih moči in za ženske usodnega šarma prebije iz ruskega podeželja na cesarski dvor, kjer si pridobi velik vpliv na cesarico. Vendar pa s svojim hitrim vzponom pridobi mnoge tekmece, ki mu začnejo streči po življenju.

Filmska upodobitev življenja skrivnostnega Rasputina se ne drži povsem vseh zgodovinskih dejstev, zato pa ponudi toliko več vznemirjenja in zabave, predvsem po zaslugi Christopherja Leeja, ki pokaže širok razpon igralskih veščin. Rasputina so posneli istočasno s filmom Drakula: Princ teme in uporabili enako sceno in igralce, piše na spletni strani festivala.

Christopher Lee (1922) je ljubiteljem fantastike najbolj znan kot Drakula iz filmov studia Hammer, Saruman iz trilogije o Gospodarju prstanov, grof Dooku iz druge epizode Vojne zvezd ter lord Summerisle iz kultnega Wicker Mana. Poleg obvladanja številnih jezikov je tudi odličen pevec, kar je dokazal s številnimi ploščami in s sodelovanjem z najrazličnejšimi glasbeniki.

Grossmannovo nagrado za življenjsko delo hudi stari maček mu bodo podelili na zaključni prireditvi v soboto, 30. julija, ko bodo podelili še druge nagrade festivala.