Enaindvajsetletni Korošec Dugonjič je po Borutu in Darjanu Petriču, Igorju Majcnu, Emilu Tahiroviću, Petru Mankoču, Blažu Medvešku, Sari Isaković, Jerneju Godcu in Matjažu Markiču postal deseti slovenski plavalec, ki se je uvrstil v finale SP v olimpijskem 50-metrskem bazenu.

Čeprav je v izredno hitrem drugem polfinalu kar precej zaostal za prvima favoritoma Južnoafričanom Cameronom van der Burghom in Brazilcem Felipejem Francom da Silvo, je bil z nastopom in prvim finalom v karieri zelo zadovoljen. Zmotil ga ni niti za odtenek slabši dosežek kot v polfinalu: "Seveda sem zelo vesel. Plavanje je bilo dobro, na skoku pa sta mi ušla tekmeca na levi in desni strani in zdelo se mi je, da sem tam izgubil kar pol sekunde. A prav ta element moram na treningih še popraviti. Jutri mislim, da se lahko merim prav z vsemi."

Prav veliko rezerv v plavanju in finalu, ki bo na sporedu v sredo ob 19.37, seveda nima: "To bova pogledala s trenerjem. Zanesljivo je nekaj rezerve pri samem startu, morda se da kaj dobiti tudi pri plavanju, saj sem po startu malo 'podrobil', drugo mi je kar dobro uspelo."

Manj uspešen je bil Koprčan Markič, finalist zadnjega SP v Rimu, ki si je z dosežkom 27,71 razdelil deseto mesto. "Že na startu nisem ujel pravega ritma, voda mi je uhajala iz roke, tudi cilj se mi ni izšel in plavanje je bilo slabše. Morda bi lahko dobil tisto desetinko na cilju, a ne glede na to, je 11. mesto dobra uvrstitev, čeprav sem si želel finale. Malo je za to krivo tudi dejstvo, da sem letos menjal tehniko, nove še nisem popolnoma osvojil in menjal eno in drugo."

Osemindvajsetletni Koprčan je priznal, da za polfinale ni bil 100-odstotno skoncentriran: "Ko sem zjutraj odplaval dobro, sem podzavestno razmišljal o finalu in prav zato so polfinali tako težki. To se mi je dogajalo že prej, plaval sem nekako s krčem, tudi takrat, ko sem nato v finalu osvajal medalje."

Tretji slovenski polfinalni nastop si je v torek zagotovila olimpijska podprvakinja Sara Isaković, ki je dopoldan z 1:58,01 izpolnila olimpijsko normo za London 2012, popoldan pa je bila z 1:58,52 nekoliko počasnejša in zasedla 15. mesto. "Bilo je tudi veliko težje, izid pa na koncu skoraj enak. Že po obratu sem čutila prvo utrujenost ... A vseeno tudi s 15. mestom in z olimpijsko normo sem zadovoljna, čeprav mislim, da sem bila danes sposobna plavati 1:57,5, kar je bil realen cilj." Finale, za katerega je bilo treba plavati 1:57,07, je bil za Isakovićevo nedosegljiv.

Tudi sama tekma je bila za Isakovićevo precej težja, kot jutranje kvalifikacije, ko je sama v ospredju narekovala tempo: "Vedela sem, da so tekmice v polfinalu hitre, da bom morala odreagirati v drugi polovici, kar pa mi ni uspelo. Tudi ti padci so dobra motivacija za naprej. Čakajo me trdi treningi do olimpijskih iger, saj sem še vedno motivirana, željna izidov in prav te krize, ki jih imam, so dobra motivacija. Sem borbena in nameravam se vrniti med najboljše."

V sredo dopoldan bo imela Slovenija v vodi še eno od favoritinj, Anjo Klinar, ki pa bo nastop na 200 delfin izkoristila predvsem za ogrevanje pred nedeljskim nastopom na 400 mešano.