Po dveh ponesrečenih dnevih, kjer so plavalci pokazali le peščico solidnih nastopov, je torek končno razveselil tudi slovenski tabor. Po načrtih sta svoje delo opravila ob "prsača" na 50-metrski razdalji Koprčan Markič (27,36) in Ravenčan Dugonjič (27,46), ki sta se z drugim in tretjim izidom predtekmovanja zavihtela v polfinale.

"Rekel sem si, da se ne bom oziral na druge, ampak bom plaval svojo tekmo. To mi je tudi uspelo, plaval pa sem tudi svoj osebni rekord v teh kopalkah. Izid je res vrhunski, še lani sem bil tri desetinke počasnejši in res sem vesel, da sem tretjič letos v res dobri formi in kot kaže v najboljši," je po tekmi razlagal Markič, ki je po zmagi v svoji skupini poslal poljub domačim, ki so ga v Kopru spremljali prek televizijskega ekrana. Markičeva želja je seveda tudi finale, a o tem vedno odločajo stotinke: "Tudi danes popoldan bo tako in tudi jaz bom skušal narediti svoje."

"Start na 100 m prsno mi je zelo pomagal za tekmo na 50, a škoda, da sem imel le enega. Na 50-metrski razdalji sem seveda veliko bolj samozavesten, ker sem med najboljšimi. Danes je bil izid zelo dober, zanesljiv za polfinale in mislim, da bo podoben izid dovolj tudi za finale," pa je menil študent Berkeleyja, tretji najhitrejši v jutranjem delu, ki bo skušal v preostalih tekmah še kaj dodati.

Isakovićeva izpolnila olimpijsko normo, Žbogar poskrbel za presenečenje

V polfinale se je uvrstila tudi olimpijska podprvakinja na 200 prosto Isakovićeva iz Gorenjske banke Radovljice, ki je z najboljšim izidom zadnjih sezon (1:58,01) izpolnila tudi olimpijsko normo A za nastop na igrah prihodnje leto v Londonu, njen dosežek pa je zadostoval za deseto mesto. "Srečna sem z olimpijsko normo in vem, da sem na pravi poti. Leta 2007 takega izida nisem dosegla, zdaj pa smo 2011," je bila vesela Isakovićeva in namignila, da ima izhodišče pred OI 2012 celo boljše, kot ga je imela pred Pekingom 2008, kjer je osvojila prvo slovensko plavalno olimpijsko kolajno. Seveda se je zelo veselila tudi polfinala, kjer napoveduje še boljši dosežek.

Ob vseh dobrih dosežkih pa je bil nesporno največje presenečenje slovenskega tabora Radovljičan Robi Žbogar, ki je na 200 delfin z 1:57,71 za 1,3 sekunde izboljšal lasten letos dosežen državni rekord na tej razdalji, zasedel sicer na videz skromno 21. mesto, a vendarle prvič v karieri dosegel izid, ki ga uvršča v širši svetovni vrh, saj je bil v eni najtežjih plavalnih disciplin od polfinala oddaljen vsega šest desetink sekunde. Za nameček je ta izid odplaval že v jutranjih kvalifikacijah.

"Po tihem sem tak izid pričakoval in res sem vesel, da se mi je izšlo. Zdržal sem tudi na zadnjih 50 metrih in dobil potrdilo, da dobro delamo na treningih, kar je dobra popotnica za naprej. Žal mi je za tistih nekaj stotink, da nisem zmagal v svoji skupini, a po osebnem in državnem rekordu sem definitivno lahko zadovoljen," je bil tokrat zgovoren sicer bolj redkobeseden Gorenjec, ki se je zdaj približal tudi življenjskemu cilju - nastopu na olimpijskih igrah -, a kot pravi, bo za to in za olimpijsko normo (1:56,86) potreboval tudi še precej treninga.

Napoved se je uresničila

Nastop v Šanghaju pa je upravičil tudi mladi Kranjčan Jan Karel Petrič, ki je z 8:07,78 kar za sedem sekund izboljšal osebni rekord na 800 prosto in po več sezonah spet dosegel viden izid, ki je zadostoval za 26. mesto. "Ne morem reči drugega, kot da sem srečen. Po dveh letih sem spet odplaval dober rezultat, po treh izboljšal osebni rekord. Končno sem dokazal tisto, kar kažem na treningih," je dejal plavalec, ki ga že sredi avgusta čaka odhod na študij v ZDA.

Pri vsem skupaj pa je zanimiv podatek, da so se slovenski plavalci po povprečni nedelji in ponedeljku dogovorili, da bodo dali v torek vse od sebe, kar so napovedali tudi selektorju. Napoved, ki se je sprva zdela neresna, pa se je uresničila, saj so tekmovalci očitno zgradili pozitivno vzdušje in tekmovalne želje uresničili tudi v bazenu. Selektor Roni Pikec zdaj čaka, ali bo imel priložnost v Šanghaju pokaditi tudi kakšno od posebej za to priložnost kupljenih kubanskih cigar.

V sredo dopoldan bo imela Slovenija v vodi še eno od favoritinj, Anjo Klinar, ki pa bo nastop na 200 delfin izkoristila predvsem za ogrevanje pred nedeljskim nastopom na 400 mešano.