Drugi finalni dan je postregel z več zgodbami, ki bodo krasile naslovnice časopisov po svetu. Prav vsi štirje zmagovalci drugega dne bi si zaslužili prvo mesto, saj je ob omenjenih posebno zgodbo na SP spisal tudi zmagovalec na 100 m prsno Norvežan Alexander Dale Oen.

Gostitelje je navdušila Shiwen Ye z zmago na 200 mešano. Za nameček si jo je Kitajka priplavala po izrednem finišu z Avstralko Alicio Coutts in Američanko Ariano Kukors. Predvsem Avstralka je bila zelo blizu uspeha, saj je zaostala le za desetinko sekunde.

Prvo zlato odličje so si priplavali Američani. Na 100 m delfin se je prvega mesta veselila Vollmerjeva, ki je za vsega sedem stotink sekunde premagala Avstralko Alicio Coutts, brona pa so se po zaslugi Lu Ying veselili domači gledalci.

Nadaljuje se tudi zgodba o "oproščenem" Brazilcu Cesarju Cielu, ki mu je dopinška komisija dokazala jemanje sredstva za prikrivanje uporabe nedovoljenih poživil, Mednarodno športno arbitražno razsodišče (Cas) v Lozani pa je športnika po hitrem postopku oprostilo. Zgodba, ki je sprožila številna negodovanja v plavalnih vrstah, se je vsaj na 50 delfin končala s prepričljivo zmago olimpijskega prvaka in branilca naslova svetovnega prvaka iz Brazilije. Na nižji stopnički pri podelitvi kolajn sta se uvrstila Avstralca Matthew Targett in Geoff Huegill.

Zgodba nedelje in ponedeljka je tudi zmaga Norvežana Alexandra Daleja Oena na 100 m prsno, ki je bil najhitrejši že v kvalifikacijah in v polfinalu, kjer je obakrat opozoril na strašno tragedijo na Norveškem v minulih dneh, na koncu pa si je z izjemnim dosežkom priplaval še zlato kolajno. Italijan Fabio Scozzoli in Južnoafričan Cameron van der Burgh, ki sta osvojil srebro in bron, sta z velikim zaostankom za olimpijskim podprvakom, ki se je edini med zmagovalci doslej tesno približal svetovnemu rekordu, odločala le o srebru.

Prav 24-letni Cielo, ki je po odločitvi Casa padel v nemilost plavalcev, je bil najsrečnejši med današnjimi zmagovalci. "Počutim se, kot bi me blagoslovil bog ... Obrnil sem novo stran v življenju in zdaj spet gledam naprej. Ta kolajna je res nekaj posebnega, saj sem si jo priboril najtežje med vsemi v zbirki," je dejal zmagovalec, ki je bil deležen ostrih kritik sotekmovalcev.

Prava drama in zgodba torka pa se napoveduje tudi na 200 m prosto, kjer so se v finale uvrstili prav vsi favoriti. Prvo zlato kolajno napoveduje sloviti Američan Michael Phelps, ki ima velikega tekmeca že v rojaku Ryanu Lochteju, a ima svoje načrte tudi branilec naslova Nemec Paul Biedermann, ki je prizadejal Phelpsu boleč poraz na zadnjem prvenstvu pred dvema letoma v Rimu ter tudi najhitrejši v polfinalu evropski prvak Yannick Agnel iz Francije.

A v konkurenci na 200 prosto so tudi Korejec Hwa Tae Park, v nedeljo že zmagovalec na 400 prosto, pa Rusa Nikita Lobincev in Danila Isotov in Švicar Dominik Meichtry.