Polfinala v ponedeljkovem programu v slovenskem taboru sploh niso pričakovali. Vse tri tekmovalke so bolj kot s tekmicami bile boj z uro in uspešna je bila le Čarmanova, članica Triglava, ki je z 1:02,61 dosegla najboljši izid zadnjih dveh sezon in bila na koncu 29., za polfinale pa bi potrebovala krepko izboljšan lasten osebni rekord, ki ga glede na vse težave med sezono, poškodbe in izgubljene treninge realno ni pričakovala.

"Lani in letos res še nisem bila tako hitra, posebno veliko pa mi ta izid pomeni, ker sem ga dosegla zjutraj. Zdaj se moram le še dobro pripraviti za 200-metrsko razdaljo in upam, da bom tudi tam dosegla svoj najboljši letošnji izid," je povedala vedno prešerno nasmejana Anja Čarman, ki ni preslišala ponedeljkovih besed selektorja Ronija Pikca, naj gredo slovenski plavalci na tekme z nasmehom in naj v tekmovanju predvsem uživajo.

Pravo nasprotje je bila druga Kranjčanka, Tanja Šmid, z zanjo povprečnim dosežkom 1:12,12 in 33. mestom na 100 prsno. Po svojem nastopu ni skrivala razočaranja, saj si je želela vsaj dve sekundi boljši dosežek. "Katastrofa. Zjutraj se tako obupno počutim, da je to groza... Kar zjokala bi se, brez občutka sem, telo ne zmore ... Voda me po startu kar posrka," je med solzami in jezo, ki so vnovič prikazali veliko željo plavalke, povedala evropska podprvakinja iz Eindhovna 2010 na 200 prsno. Kranjčanka upa, da bo imela potreben kanček športne sreče vsaj v svoji paradni disciplini.

Prav na koncu je v vodo skočila še debitantka v slovenski članski reprezentanci na svetovnih prvenstvih, Radovljičanka Maja Cesar, ki se je po dolgih letih spet pridružila izbranim najboljšim slovenskim plavalcem. Cesarjeva je v Šanghaj prišla predvsem po izkušnje in po ponesrečenem nastopu osvojila 24. mesto z izidom 17:22,42. Mlada plavalka se v razmerah na najvišji ravni ni znašla, trema je povzročila kratek zavesljaj in izid je bil precej slabši, kot ga kažejo treningi: "Pričakovala sem veliko več. Ustrašila sem se in res ne morem biti zadovoljna. Bila sem kratka in od vsega začetka je bilo težko, kasneje, ko te tekmice ujamejo, pa seveda še bolj."

Veliko slovenski tabor pričakuje od današnjega dne, ko bodo slovenski plavalci končno nastopili v svojih paradnih disciplinah - Ravenčan Damir Dugonjič in Koprčan Matjaž Markič bosta plavala na 50 prsno, olimpijska podprvakinja iz radovljiškega kluba Sara Isaković na 200 prosto, njen klubski kolega Robi Žbogar na 200 delfin in plavalec Triglava Jan Karel Petrič na 800 prosto.