Korejec Park, tudi olimpijski prvak, je prikazal taktično odlično tekmo, vodil na startu, nato na sredini popustil, na koncu pa na zunanji progi spet potegnil in imel najkasneje na zadnjem obratu zmago že zagotovljeno, Kitajec in Nemec pa sta se v napetem finišu pomerila za srebro. "Vesel sem, da sem plaval na prvi progi in nisem spremljal tekmecev, zato sem se držal svojega tima," je po zmagi dejal Korejec. Favorizirani Kitajec Sung Yang pa je po osvojenem drugem mestu posredno priznal, da je taktično dopustil napako, ker se ni dovolj osredotočil na zunanje proge: "Bilo je težko. Po 200 metrih nihče ni želel prevzeti vodstva, v finišu pa je bilo tesno paziti na proge na robu."

Manj zanimiva je bila ženska tekma na 400 prosto, kjer se je z velikanskim naskokom ponovno veselila italijanska superšampionka in branilka naslova Federica Pelegrini, ki je močno potegnila na tretjih 100 metrih in v zadnji četrtini končala začeto. V tesni borbi za srebro je bila kanček srečnejša olimpijska prvakinja Britanka Rebecca Adlington, ki je za pet stotink ugnala Francozinjo Camille Muffat, a sta za Italijanko zaostali več kot dve sekundi.

V štafetah na 4 x 100 prosto so slavile svetovne in olimpijske prvakinje Nizozemke pred dolgo vodilnimi Američankami in Nemkami. V moški konkurenci so se naslova presenetljivo veselili Avstralci, napovedani dvoboj med Američani z Michaelom Phelpsom in Francozi, ki je potekal le za srebro, pa so dobili galski petelini.

Plavanje pa je bilo le del zgodbe prvega dne. Plavalnega sveta so se dotaknili tudi tragični dogodki na Norveškem. Olimpijski podprvak Alexander Dale Oen, najhitrejši v predtekmovanju in polfinalu, je v mešani coni za stike z novinarji po jutranjem nastopu bruhnil v jok, že v cilju pa je s kazalcem opozoril na državo svoje zastave. "V tem času moramo Norvežani držati skupaj," je med drugim rekel plavalec, nizozemski trenerji pa so ga podprli in med drugim dodali, da je veliko stvari pomembnejših od športa.

Še vedno pa se plavalci zgražajo tudi nad odločitvijo, da je Fina dovolila nastop olimpijskemu prvaku Cesarju Cielu, ki je uporabljal sredstva za prikrivanje uporabe prepovedanih poživil. Tudi Brazilec je priznal, da je pod pritiskom: "Vesel sem, da smem plavati. Sam se bom skušal le skoncentrirati na vsak nastop."

Zanimiv dan se obeta tudi jutri. V posamični konkurenci se bo prvič predstavil Američan Phelps, ki se bo skušal oddolžiti Nemcu Biedermannu za poraz na zadnjem prvenstvu v Rimu. Seveda pa je v ozadju kopica vrhunskih plavalcev, ki bodo skušali preprečiti ta dvoboj, tudi drugi Američan Ryan Lochte in novi prvak na 400 prosto Korejec Park ter Rusa Nikita Lobincev in Danil Isotov in evropski prvak Francoz Yannick Agnel.