Mankoč je dosegel kar dva letošnja najboljša dosežka in bil na 50 delfin s 24,01 19., kot prvi plavalec moške štafete pa je z 49,95 dosegel tudi olimpijsko normo B za London. Ta mu bo v Londonu omogočila ogrevalni nastop pred tekmo na 100 delfin.

"Več kot zadovoljen sem z nastopom na 100 prosto, saj sem po več letih v tekstilu plaval pod 50 sekundami, res pa je, da sem se na zadnjih 20 metrih kar ustavil, saj nimam izkušenj s to disciplino, a 49,9 je lep izid. V delfinu mi je malo ušla roka po startu, kjer sem morda izgubil tistih pet stotink za polfinale, plavanje samo pa je bilo zelo dobro. Čaka me še 100 delfin in imam štiri dni, da se pripravim. Tukaj so vsi plavalci, ki so v zadnjih letih kaj odplavali in ob dobrem plavanju je polfinalni nastop dosegljiv, nato bodo o finalu odločale malenkosti," je o prvem dnevu povedal Ljubljančan, ki ni skrival, da si je na 50 delfin želel tudi polfinale.

Šmidova je bila na 200 mešano z 2:17,45 25. in potrdila dobro formo pred svojo glavno tekmo na 200 m prsno. "Zame je ta bazen zelo težak. Sam izid ni slab, morda je celo moj najboljši jutranji, a osebni rekord imam sekundo boljši in to je to, kar sem tukaj pričakovala," je svoje cilje tekmi razložila Kranjčanka, ki pa je 200 mešano izkoristila praktično le za trening. Za nastop v tej disciplini pa se tokrat ni odločila slovenska rekorderka Anja Klinar, ki je v letošnji sezoni že dosegla izid 2:14,92, ki bi gladko zadostoval za uvrstitev med najboljših 16.

Za lastnimi načrti sta zaostala oba plavalca prsnega sloga Koprčan Matjaž Markič in Ravenčan Damir Dugonjič, slovenska aduta prvega dne, ki sta si želela polfinale. Oba sta napovedovala napad na olimpijsko normo 1:00,79, na koncu pa je bil Markič z 1:01,56 29., Dugonjič pa z 1:01,69. 33., a njuna glavna disciplina na SP ostaja pol krajša 50-metrska tekma. Zelo očitna je bil tudi zgoščenost izidov na letošnjem prvenstvu, saj je bilo od 16. mesta z manj kot sekundo zaostanka oddaljenih kar 23 plavalcev, na 50 delfin pa je manj kot sekunda ločila prvih 25 tekmovalcev.

"Zdi se mi, da sem bil preveč nervozen, kar se je videlo tudi pri nekaterih drugih. Plaval sem enega svojih boljših časov, a ni to to, kar sem si želel, in ne preostane mi nič drugega, kot da se pripravim na 50 m prsno," je bil kratek in jasen edini Primorec v ekipi. Dugonjič, ki je bil na prvih 50 metrih z dosežkom 28,20 med najhitrejšimi, pa se je spraševal tudi o pravilni taktiki: "Ne vem, kaj je bilo narobe zadnjih 15, 20 metrov. Nisem imel več moči. Morda sem prehitro začel, oziroma s preveč zavesljaji. Preveč sem si želel in na drugih 50 metrih nisem mogel stopnjevati plavanja. Počutil sem se res dobro in mislil sem, da bom vsaj sekundo hitrejši. Drugih 50 metrov sem plaval prepočasi in s trenerjem bova pogledala, kaj je bilo v resnici narobe. Škoda, ker nimam še enega starta, saj sem prepričan, da bi lahko plaval precej bolje." Dugonjič ni skrival razočaranja nad drugo polovico tekme, saj je bil, kot je povedal, letos v polnem treningu precej že precej hitrejši od pokazanega v Šanghaju.

Uvod je 33. mesto prinesel tudi olimpijski podprvakinji Sari Isaković z letošnjim najboljšim dosežkom 1:00,23 na 100 delfin ki je bila prav tako zelo hitra na prvi polovici proge. "Malo sem razočarana, glede na to, kako dobro sem se v vodi počutila. Tak izid (1:00,42 op.p.) sem dosegla tudi na državnem prvenstvu v Kranju, kjer sem nastopila takoj po 200 prosto. Tukaj sem pričakovala dosežek okrog 59,0. Mogoče sem imela tudi malo treme in verjamem, da bo na 200 prosto precej boljše. Verjamem, da sem v dobri formi in se mi ni treba ničesar bati," je po prvi tekmi na SP povedala članica radovljiškega kluba.

Prav na koncu je nastopil še moška štafeta na 4 x 100 prosto, ki je Markiču služila za lovljenje olimpijske norme B, Radovljičan Robi Žbogar in Triglavan Jan Karel Petrič sta imela v štafeti ogrevalni nastop. Žbogar je bil s 50,96 tudi hitrejši od osebnega rekorda (51,16), Markič pa je štafeto z razplavanjem pripeljal le do cilja in slovenska četverica je zasedla 15. mesto na svetu. Zanimivost nastopa so bile odlične slovenske predaje, saj je Markič v zadnji menjavi skočil z reakcijskim časom šestih stotink, Žbogar v drugi predaji je bil stotinko počasnejši.

V ponedeljek bodo v Šanghaju nastopili Triglavanki Tanja Šmid na 100 prsno in Anja Čarman na 100 hrbtno ter Maja Cesar iz Gorenjske banke Radovljice na 1500 m prosto.