Štiriintridesetletni Evans, ki je bil že dvakrat drugi na tej dirki (2007 in 2008), ima namreč pred zadnjo etapo, ki se bo po 160 kilometrih vožnje končala na Elizejskih poljanah v Parizu, več kot minuto in pol prednosti pred najbližjim zasledovalcem, Luksemburžanom Andyjem Schleckom (Leopard Trek), ki je bil danes 17.

Slednji je današnjo etapo začel s 53 sekundami naskoka pred bratom in moštvenim sotekmovalcem Fränkom Schleckom, Evans pa je zaostajal še štiri sekunde več. Kljub temu je Avstralec upravičil vlogo favorita na današnjem kronometru in od začetka krenil odločno, hitro, časovno pa na koncu za malo zaostal le za Martinom. Da je vozil izvrstno, potrjuje tudi podatek, da je bil na tem kronometru več kot minuto hitrejši kot junija na isti trasi v sklopu dirke Criterium du Dauphine.

To je malce prestrašilo tudi etapnega zmagovalca Martina. "Bil sem precej živčen, ko sem videl Cadela prihajati proti cilju. Toda zdaj sem res vesel. Dolgo je bil moj največji cilj osvojiti etapo na dirki po Franciji. Zdaj se je to uresničilo," je povedal Martin.

Takšen ritem, tako Martina kot Evansa, je bil preveč za oba Schlecka, proti katerima je Evans pridobival iz kilometra v kilometer. Na koncu je imel v cilju več kot dve minuti in pol prednosti pred Andyjem in Fränkom Schleckom, kar pomeni, da bo jutri iz Creteila krenil s takšno prednostjo (1:34 minute), da mu v primeru normalnega poteka etape šampionski šampanjec ne more uiti.

"Pravzaprav niti ne morem verjeti, da mi je končno uspelo," je takoj po etapi izjavil Evans, ki mu je ob oblačenju rumene majice - prvič na letošnji dirki - zaploskalo več sto rojakov iz dežele tam spodaj, evforiji pa se je predal tudi manager ekipe BMC Jim Ochowicz: "Za nas je to izjemen in neverjeten dan. Prav tako je izredno pomemben za Cadela in šport nasploh!"

Na tretjem mestu v skupni razvrstitvi je Fränk Schleck (+2:30), četrti je dolgo vodilni na dirki, Francoz Thomas Voeckler (+3:20), peti pa je branilec naslova, Španec Alberto Contador (+3:57), ki je bil danes tretji z dobro minuto zaostanka.

Med Slovenci je s skoraj dvema urama in pol zaostanka kot 87. skupno najvišje Kristjan Koren (Liquigas), ki pa se je danes izkazal in dosegel 15. čas. Grega Bole (Lampre) je bil danes 100., Borut Božič (Vacansoleil) pa 164. V skupni razvrstitvi sta na 127. oziroma 136. mestu.