"Ta medalja mi od vseh doslej največ pomeni. Za menoj je dokaj težko leto, zato sem te medalje najbolj vesela. Tudi prejšnji dve zlati odličji na mladinskih tekmah sta mi zelo pri srcu, vendar je tokratno najžlahtnejše v mojih očeh. Zelo sem bila vesela po peti seriji, ko mi je uspel najdaljši met. Vendar sem skušala ostati zbrana do konca, saj je bila Turkinja zelo nevarna in je imela še en met, ki pa ji ni uspel in nato sem se lahko presrečna veselila," je po nastopu povedala Špilerjeva.

V teku na 800 m se je v nedeljski finale ob 16.25 uvrstil Žan Rudolf (Mass), ki je bil v polfinalu sedmi (1:50,59), drugi slovenski polfinalist Tomaž Rozmarič (Panvita) pa je končal nastope na 12. mestu (1:51,52). Slovenska moška štafeta 4 X 400 m se je prav tako uvrstila v finale, s katerim bodo ob 19.20 sklenili prvenstvo. V prvem krogu so Aleš Peloz, Miha Ambrožič, Jan Breznikar in Mitja Lindič dosegli sedmi čas (3:11,72).

V nedeljo dopoldne bo v kvalifikacijah tekla še ženska štafeta 4 X 100 m. Jaka Žulič (Krka) je bil 15. med 25 uvrščenimi v kvalifikacijah meta diska (51,77 m), Monika Lebeničnik (Kladivar) pa je bila v kvalifikacijah suvanja krogle zadnja, 19. (12,50 m).

Špilerjeva je slabo začela tekmovanje in je bila po prvi seriji z 58,42 m šele šesta. S 63,21 m se je v drugi seriji zavihtela na tretje mesto, za Kayo (66,74 m) in Sedykhovo (65,02 m). Tak vrstni red je ostal vse do pete serije, saj je Špilerjeva nadaljevala s 63,94 in 64,47 m. V svojem petem poskusu pa je obetavna slovenska atletinja presegla 67 m (67,06 m) in se zavihtela na sam vrh. Po tem, ko je Sedykhova v šesti seriji ostala brez rezultata, Turkinja pa je zmogla "le" 65,05 m, se je lahko Špilerjeva že veselila zlata in šesti poskus brez izida ni pomenil nič. Še tretjič na veliki mladinski tekmi je stopila na najvišjo stopničko in poslušala Zdravljico.

"Na začetku je bila tekma zame katastrofalna. Tehnično sem zelo slabo metala. Pred peto serijo pa se mi je uspelo zbrati. Malo preveč sem ga 'biksala' prej, lahko bi bila že prej uspešnejša in bolj mirno spremljala zaključek tekmovanja. Kljub temu pa mi je uspelo zmagati. V zadnji seriji, ko sem že vedela, da sem zmagala, sploh nisem mogla več metati. Kar jokala sem od sreče in sem kladivo lahko le še spustila. Našo himno sem tokrat najraje poslušala," je tekmo opisala Špilerjeva.

V finale se je nova mladinska evropska prvakinja uvrstila z drugim izidom petkovih kvalifikacij. Že v prvi seriji je kladivo vrgla 63,42 metra in presegla kvalifikacijsko oznako (60 m). Špilerjeva potem v naslednjih dveh serijah kvalifikacijske skupine A, v kateri je bila najboljša, ni več metala. V skupini B je bila najboljša Turkinja Kaya, ki je 65,77 m prav tako zmogla v prvem poskusu, tretji izid pa je dosegla Francozinja Sedykh (63,29).

Špilerjeva, ki prihaja iz vasice Cundrovec, je svojo dobro formo napovedala že 6. julija mednarodnem atletskem mitingu za VN Vzajemne v Mariboru, ko je izboljšala svoj skoraj dve leti star slovenski rekord (66,55 m) in najboljšo prejšnjo znamko popravila za 37 cm. Ta dan je bil zanjo tudi sicer poseben, saj je najprej izvedela za rezultate mature, ki jo je opravila s prav dobrim uspehom.

Lani je 24. julija na 13. mladinskem svetovnem prvenstvu v atletiki v Monctonu v Kanadi osvojila srebrno odličje. V finalu meta kladiva je bila druga (65,28 m) in je zaostala le za Britanko Sophie Hitchon (66,01 m), tretja pa je bila Kitajka Li Zhang (63,96 m). Špilerjeva, predlanska svetovna prvakinja za mlajše mladinke, se je pred tem že izkazala na mladinskih tekmovanjih. Tako je v Tampereju na Finskem na desetem Olimpijskem festivalu evropske mladine (Ofem) leta 2009 osvojila edino slovensko zlato medaljo in skupno deveto zlato slovensko odličje na teh tekmovanjih.

"Tekma je bila zelo živčna. Vedeli smo, da je Špilerjeva zelo dobro pripravljena, vendar pa je v prvi seriji naredila tehnično napako. Potem se je vrnila in začela tekmovati. Tudi v peti seriji še ni naredila vsega, kar je sposobna, bil je le tehnično nekoliko bolje izveden met. V naslednjem letu imamo za cilj olimpijsko normo, nato pa učenje na prvi veliki članski tekmi v njeni karieri. Na letošnjem SP ne bi nastopila, četudi bi izpolnila normo," je pojasnil Vladmir Kevo, trener Špilerjeve, ki je skrbel tudi za športno pot zlatega olimpionika in svetovnega prvaka v metu kladiva Primoža Kozmusa.