Ob uspehih Špilerjeve ne gre mimo trenerja Vladimirja Keva, ki je v svoji karieri vzgojil že olimpijskega prvaka Primoža Kozmusa. Brežiška atletinja ima odličnega mentorja in tlakovano pot s številnimi preprekami do najvišjih članskih uvrstitev. Da je iz pravega testa, je dokazala že na velikih tekmah v svoji konkurenci. Največji uspeh je dosegla predlani na Južnem Tirolskem, ko je osvojila naslov svetovne prvakinje med mlajšimi mladinkami.

"Eden ključev do uspeha je bil, da se je Barbara, ko je izvedela, da je uspešno opravila maturo, sprostila. Sicer smo planirali daljši met, saj je dobro pripravljena. Zdaj nas čakajo priprave na evropsko prvenstvo," je bil kot vedno skromen Vladimir Kevo. Na vprašanje, če je cilj Barbare Špiler v tej sezoni norma za nastop na svetovnem članskem prvenstvu v Južni Koreji (norma B znaša 69 m), je Kevo odgovoril: "Sploh ne. Gremo postopoma naprej." Brežiška metalka bo šolanje nadaljevala na višji ekonomski in komercialni šoli v Brežicah.

Kot so si atleti želeli, jim je bilo vetrovno vreme v Mariboru naklonjeno, česar pa niso znali izkoristiti, saj noben atlet ni izpolnil norme za nastop na svetovnem prvenstvu. Veter je pihal sprinterjem v hrbet v dovoljenih okvirjih. Matic Osovnikar je s časom 10,40 na 100 m izboljšal svoj najboljši letošnji rezultat, a kljub dobrim razmeram za 15 stotink zaostal za normo BP. Nina Kolarič je v skoku v daljino sicer dosegla prepričljivo zmago, a precej zaostala za svetovno normo (665 cm). Normi A za nastop v Daeguju se je še bolj kot prejšnji teden v Velenju približala Marija Šestak. Skakalka troskoka je skočila 14,16 m ter dosegla daleč najboljši rezultat v štajerski metropoli.

Nasmejan se je včeraj iz Novega mesta vračal Rožle Prezelj, ki je v skoku v višino s preskočenimi 224 cm pokazal solidno pripravljenost. "Kot sem vam rekel že pred dnevi, sem si najbolj želel, da se otresem 220 cm, ki so me spremljali na zadnjih dveh mitingih. To mi je uspelo. Dobro sem skakal tudi na 228 cm, predvsem v prvem in tretjem poskusu. Lahko rečem, da sem letos v Postojni preskočil 228 cm s slabim skokom, včeraj pa v Mariboru z dobrim ne," je pojasnil Rožle Prezelj ter nam povedal, da prihodnji teden na mednarodnem mitingu v Novem mestu ne bo skakal, za nastop v Ljubljani 27. julija se še ni odločil, zanesljivo pa bo tekmoval 30. julija na manjšem mitingu v stari Gorici.

Po nastopu v Mariboru je bil najbolj razočaran Gregor Kokalovič, ki se je na 100 m poškodoval, tako da je odpovedal nastop na 200 m, kjer lovi normo za nastop v Južni Koreji. Omenjeni tek je dobil Jan Žumer, ki je ugnal Matica Osovnikarja.