Pri Košarkarski zvezi Slovenije so poskrbeli, da so košarkarji, ki v najstarejšem slovenskem mestu trdo garajo, da bi bili na evropskem prvenstvu v Litvi v najboljši formi, v četrtek zvečer za trenutek pozabili na svoje delo. V Grand hotelu Primus, kjer se je včeraj med drugimi mudil tudi igralec Rade Šerbedžija, so si namreč ogledali gledališko uspešnico Jamski človek, ki je navdušila vse. Že včeraj pa je bilo očitno, da je v prvem planu zopet košarka in tekmi s Poljsko in Makedonijo. "Mi smo zdaj nekje na tridesetih odstotkih poti, ki jo moramo pred evropskim prvenstvom opraviti. V naši krvi je, da želimo vsako tekmo dobiti, a tokrat rezultat zares ne bo v osredju. Zagotovo pa boste videli veliko borbe in želje, nekaj manj pa uigranih akcij. Gledalcev ne bomo razočarali. Moštvo je kompletno. Sam bom odločal o tem, kdo bo igral, ne pa agenti in menedžerji," je zabrusil Maljković.

Mednarodna košarkarska zveza Fiba je v četrtek poslala dokončen dopis, da bo na prvenstvu v Litvi pri vsaki reprezentanci lahko sodelovalo le 12 igralcev in ne 14, kot je bilo sprva določeno. Poteza je naletela na množično ogorčenje vodilnih pri sodelujočih reprezentancah, še posebno pa pri Maljkoviću, ki je bil velik zagovornik večjega števila košarkarjev pri posameznem moštvu. "Skupaj z Iztokom Remsom sva 26. junija na Fibo poslala tri strani dolg dopis, v katerem sva pojasnila, zakaj bi bilo bolje, da lahko na evropskem prvenstvu nastopi po 14 igralcev iz vsake reprezentance in ne le 12. To sva naredila zato, ker sva vedela, da so v dilemi. Niti en razumem človek se ne bi odločil proti, a kot kaže pri Fibi niso razumni. Govoril sem s Tanjevićem, Ivkovićem, Scariolom, včeraj ob eni uri zjutraj so me zbudili Črnogorci, skratka, vsi so ogorčeni. Izredno pomembno je, da mladi igralci na evropskem prvenstvu sedijo na tribuni, s svojimi kolegi izmenjajo izkušnje ter opazujejo boj na terenu, saj bodo oni že jutri nosili glavno breme. A tega nam ne pustijo. To je katastrofa. Pred štirimi dnevi sem klical na Fibo in jih prosil, naj mi pojasnijo svojo odločitev, a je niso znali," je bentil Maljković in na vprašanje, zakaj se reprezentance ne uprejo, odgovoril: "Mi naj začnemo upor, potem pa bodo na prvenstvu sodili proti nam. Po resnici vam povem, da tudi nimam več časa za te igrice. Preveč imam dela z reprezentanco."

Drevišnji obračun bo zagotovo poseben tudi za selektorja Poljske Aleša Pipana, ki je med letoma 2005 in 2007 vodil slovensko izbrano vrsto: "Čaka nas dobra tekma. Ker smo tudi mi šele na začetku priprav, ne pričakujemo lepe košarke, saj imajo igralci še težke noge. Upam, da bom moje delo s poljsko reprezentanco začel tako kot sem ga s slovensko."