Vujačič, ki je z Lakersi dvakrat osvojil naslov prvaka lige NBA, se je lani v mestu angelov znašel na stranskem tiru, zato so ga poslali v New Jersey, kjer je slovenski branilec nato dobil kar zajetno minutažo in prikazal solidne predstave, v povprečju je dosegal 11,4 točke in 2,3 podaje na tekmo.

Zaradi lockouta je letošnja sezona v ligi NBA pod velikim vprašajem, zato so si številni košarkarji že poiskali nadomestne klube predvsem v Evropi. Kot poroča uradna stran evrolige, se je za enako potezo sedaj odločil tudi Vujačič, ki je s turškim Efesom, ki bo tudi letos igral v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju, podpisal enoletno pogodbo.

V turškem klubu je zadnji dve leti igral tudi slovenski reprezentant Boštjan Nachbar, ki pa naj bi letos zamenjal klub, saj mu je pogodba z Efesom potekla.

Pred kratkim sta klub zamenjala še dva slovenska reprezentanta. Jaka Lakovič je zapustil Barcelono in odšel v Galatasaray, torej bo v turškem prvenstvu večkrat prekrižal poti z Vujačičem (in Nachbarjem?), Primož Brezec pa se bo iz Rusije preselil k baskovskemu Bilbau in bo prav tako igral v evroligi.

Maljković novi trener Lokomotiva

Selektor slovenske moške članske reprezentance, Božidar Maljković, bo prevzel vodenje ruskega Lokomotiva iz Krasnodara, s katerim je podpisal pogodbo za triletno sodelovanje.

"Pogovori z Lokomotivom so trajali že dalj časa, saj je vodstvo kluba interes pokazalo že dolgo tega in jaz sem ta izziv zdaj sprejel. Predvsem zaradi tega, ker želijo narediti štiriletni projekt, podoben, kot smo ga imeli pri Jugoplastiki, Limogesu, Unicaji, torej, da bi se istočasno naredila dobra ekipa in dober klub, ki bi lahko konkuriral CSKA-ju, Himkiju, Barceloni, Panathinaikosu, Olympiakosu in ostalim. Vse moje pogoje so ti mladi, resni ljudje sprejeli. Lokomotiv ima tudi novo dvorano za 10.000 gledalcev, mesto pa ima milijon prebivalcev, tako da lahko naredimo pravcato revolucijo v smislu rezultatov in organizacije," je v pogovoru za kzs.si dejal selektor Maljković.

Ta je v klub pripeljal tudi svojega nekdanjega in zdajšnjega pomočnika Thanassisa Papahadzisa, ki bo skrbel za prvi del priprav, torej dokler slovenska reprezentanca ne konča evropskega prvenstva v Litvi. "Z menoj je delal dve leti, tako, da pozna moj način dela, vaje in filozofijo košarke. Prepričan sem, da bo priprave vodil brez napake, torej, da bo vse tako, kot bi bil jaz z njimi. Priprave bodo potekale tudi v Sloveniji in sicer po mojem načrtu, ki ga bo izvedel Thanassis z ostalimi. Zdaj smo v fazi sestavljanja ekipe, jaz sem jim dal vse podatke igralcev, zdaj pa bodo urejali oni. To, da sem prevzel klub, me niti malo ne ustavlja pri delu z reprezentanco, saj sem povsem usmerjen, fizično in psihično, le na izbrano vrsto Slovenije," je še dejal.

Lokomotiv je bil ustanovljen leta 1946, od takrat je osvojil le en naslov ruskega pokalnega prvaka (2000), leta 2002 je bil podprvak nekdanjega Pokala Korać, tri leta kasneje podprvak Pokala FIBA Europe, v minuli sezoni pa podprvak EuroChallengeja, ko je v finalu izgubil proti Krki.

Prisluhnite Nachbarju in Brezcu

Nachbar na svoji spletni strani objavlja daljše pogovore s košarkarskimi kolegi, tokrat pa je gostil reprezentančnega kolega in dobrega prijatelja Brezca. Nastal je zanimiv 37 minut dolg prispevek*, prisluhnite mu.

*Opomba: Pogovor je v angleščini.