"Ko vas sprejmejo v bolnišnico, obstaja desetodstotna verjetnost, da bo pri vašem zdravljenju prišlo do napake. Tveganje, da zaradi napake pri zdravstveni negi umrete, je eden na 300 pacientov,“ je izjavil Donaldson, do nedavnega vodja britanske zdravstvene organizacije.

"V letalskih nesrečah umre le eden izmed 10 milijonov potnikov. To kaže, da moramo v svetu zdravstvene oskrbe še mnogo postoriti in izboljšati,“ je zaključil.

Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da se v svetu vsako leto pojavi milijon primerov infekcije, povezane z zdravstveno nego, kar polovico pa bi jih lahko preprečili, če bi si zdravstveni delavci pred nego bolnika roke umili z milom in vodo ali pa sredstvi na bazi alkohola.

Da bi to številko še drastično znižali, bi pacienti morali postavljati številna vprašanja in sodelovati pri odločitvah v bolnišnicah. Te pa bi se morale ravnati po higienskih standardih in kontrolnem seznamu WHO, saj bi le tako zagotavljali, da bi kirurški postopki potekali varno. Samo s spoštovanjem tega seznama bi v svetu lahko preprečili kar pol milijona smrtnih primerov, ocenjujejo v Svetovni zdravstveni organizaciji.

Po podatkih WHO v razvitih državah sedem od stotih bolnikov v bolnišnici dobi infekcijo, v nerazvitih pa se povzpne za nekajkrat. V ZDA vsako leto zabeležijo 1,7 milijona infekcij, 100 tisč od teh bolnikov pa na koncu umre. To je veliko višja številka kot v Evropi, kjer beležimo večje število infekcij (4,5 milijona), a se jih samo 37 tisoč konča tragično.