Že v torek smo v Dnevniku razkrili, da je Zidarjev SCT Holding konec junija SCT Investicije, ki imajo v lasti Tovarno kovinske opreme iz Murske Sobote, nekdanjim družbam iz poslovnega sistema SCT pa dolgujejo skoraj 2,5 milijona evrov, prodal off-shore podjetju Dunes Limited iz Dubaja. To po dostopnih podatkih domuje v poštnem nabiralniku, ima pa 50.000 ameriških dolarjev ustanovnega kapitala. Pri našem dodatnem preverjanju se je izkazalo, da je zastopnik podjetja iz Združenih arabskih emiratov britanski državljan Simon Hanley. Ta pa je edini delničar londonske družbe Lona Consulting, ki ima v lasti dve slovenski podjetji, Sector beton in BSS, pri čemer obe vodi Furlan.

To zelo verjetno pomeni, da imajo SCT Investicije, Sector beton in družba BSS, ki je beton dobavljala tudi Zidarjevemu SCT, že od junija pa ima blokiran račun pri NLB, od konca junija istega lastnika. Da to bržčas ni Hanley, ki se kot direktor družbe Trinity Group poklicno ukvarja tudi z upravljanjem off-shore podjetij, ampak za njim skrit(i) slovenski lastnik(i), dokazujeta najmanj dva podatka. Prvič, da je velika večina delnic Dunes Limited po podatkih oblasti iz emirata Ras Al Khaimah, pri katerih je bilo podjetje leta 2008 ustanovljeno, v rokah neznanega lastnika, ki ga te ne razkrivajo. In drugič, da Hanleyja in njegove slovenske stranke povezuje celjski odvetnik Dušan Korošec, sicer tudi "hišni" odvetnik Ivana Zidarja in SCT v letu dni pred začetkom prisilne poravnave nekoč največjega domačega gradbinca.

Po dostopnih podatkih je tako prodajo SCT Investicij, za katere je Zidarjev SCT Holding od dubajske družbe uradno iztržil 100.000 evrov, operativno pomagal izpeljati prav Korošec. Slednji je bil po naših informacijah pri podpisu pogodbe med Zidarjem in Hanleyjem navzoč tudi kot zapisna priča. Korošec pa je po naših podatkih konec leta 2008 zastopal tudi britansko podjetje Lona Consulting, na katero je takrat Furlan uradno za milijon evrov prenesel lastništvo podjetij Sector beton in BSS. Furlan je sicer Sector beton leta 2006 ustanovil skupaj s Salonitom Anhovo Jožeta Funde, ki je dve leti kasneje svoj delež prepustil Furlanu, ta pa ga je nato uradno prodal v London.

V vsakem primeru je neznanemu lastniku, ki je skrit za podjetji nabiralnikov iz Londona in Dubaja, uspelo v zadnjih mesecih zaokrožiti mrežo slovenskih podjetij iz gradbeno-nepremičninske panoge. Poleg SCT Investicij, Tovarne kovinske opreme, Sectorja betona in BSS imajo lastnika v Londonu tudi podjetja Sektor grad, Sector Estate in Gramatek kamnolom, ki ima v lasti še 15 odstotkov družbe Gradis skupina G. Vsa našteta podjetja so tako ali drugače povezana s Furlanom, ki je po poročanju medijev dober prijatelj in poslovni partner družine Janković, njihov uradni lastnik pa je v zadnjem letu dni ali še prej postalo britansko podjetje Inter Concrete Limited. O njem je iz javno dostopnih virov mogoče izvedeti le, da ima tisoč funtov ustanovnega kapitala, po tamkajšnji zakonodaji pa mu ni treba objavljati računovodskih izkazov.

Rok Furlan v zadnjih dveh dneh ni bil dosegljiv za pojasnila.

primoz.cirman@dnevnik.si