V boju za zmago v motoGP je bila praktično ves čas dirke le trojica; Stoner (Honda), ki si je v soboto privozil prvo startno mesto, Lorenzo (Yamaha), branilec naslova in zmagovalec prejšnje dirke v Mugellu pred dvema tednoma, ter Pedrosa. Italijan Andrea Dovizioso (Honda) je na koncu na četrtem mestu zaostal za več kot deset sekund. Pedrosa je s povprečno hitrostjo 160,352 km/h ubranil lansko zmago na VN Nemčije. Lorenzo je zaostal 1,477 sekunde, Stonerja pa je za manj kot desetinko prehitel prav v zadnjem od 30 krogov po notranji strani zadnjega zavoja.

"Neverjeten občutek je. Na svoji drugi tekmi po premoru mi je uspelo zmagati. Tega resnično nisem pričakoval. Proga mi je bila pisana na kožo," je sijal od navdušenja Pedrosa. Dirkal je na drugi VN zapored, pred tem pa je manjkal na treh dirkah, ker je moral na operacijo po poškodbi na VN Francije sredi maja.

Nobenih možnosti v boju za vrh pa ni imel Italijan Valentino Rossi (Ducati), sedemkratni svetovni prvak. Po novem padcu v petek je bil dan pozneje v kvalifikacijah šele 16. in je začel iz zadnje vrste, od njega pa je bil počasnejši le Francoz Sylvain Guintoli (Ducati). Na dirki se je prebil do devetega mesta s skoraj pol minute zaostanka za zmagovalcem. Kljub temu je po deveti dirki letošnjega SP ostal na skupnem četrtem mestu (98 točk), pred njim pa so Stoner (168), Lorenzo (153) in Dovizioso (132).

Lorenzo in Stoner sta potrdila, da oktobra ne bosta nastopila na VN Japonske. Dirkališče Motegi, ki je v lasti Honde, je namreč le nekaj nad 100 kilometrov oddaljeno od Fukošime, kjer je jedrska elektrarna. Ta je bila marca hudo poškodovana v potresu in cunamiju. "Odločil sem sem, da tam ne bom nastopil. Tako sicer menijo tudi številni drugi dirkači. Odločitve ne mislim spremeniti in bi bila taka tudi, če bi se to zgodilo v Avstraliji," je pojasnil Stoner, svetovni prvak leta 2007.

Marquez zmagal v kategoriji Moto2

Španec Marc Marquez (Honda) je zmagal v kategoriji Moto2. Drugi je bil domačin Stefan Bradl (Honda), ki vodi v skupnem seštevku svetovnega prvenstva, tretji pa Alex de Angelis iz San Marina (Honda). Marquez, lani je osvojil naslov svetovnega prvaka v razredu do 125cc, je nastop začel s prvega startnega mesta in na koncu obdržal zmago, čeprav so mu bili tekmeci, posebej Bradl, ves čas tesno za petami. Nemec ima sedaj 167 točk, Marquez na drugem mestu pa 120.

Kategorija do 125 ccm: Zmagovalca ni odločil niti fotofiniš

Tudi v najšibkejšem razredu SP je zmagal odšla v Španijo. Hector Faubel (Aprilia) je slavil v kategoriji do 125 ccm. Tik pred ciljno črto je zadržal prednost pred Francozom Johannom Zarcom (Derbi). O zmagovalcu izjemno izenačenega zaključka je odločal fotofiniš, ki pa ni dal končnega izida; ker je imel Faubel najhitrejši krog, je prav to na koncu tudi odločilo zmagovalca. Tretje mesto je osvojil 16-letni Španec Maverick Vinales (Aprilia), ki je dirko začel s prvega startnega mesta. V svetovnem prvenstvu še naprej vodi Španec Nicolas Terol (Aprilia), tokrat četrti, ki je na devetih dirkah osvojil 166 točk, Zarco pa drugem mestu pa jih ima 134.

Naslednja VN bo 24. julija v ZDA, kjer pa bo v Laguni Seci le dirka najmočnejšega razreda motoGP. Sledila bo VN Češke v Brnu 14. avgusta.