Svetovni prvak Hushovd je dosegel deveto etapno zmago na francoski preizkušnji. Tokrat si je zmago priboril z vztrajnim lovom ubežnega Jeremyja Roya. Več kot 30 kilometrov je Norvežan zmanjševal zaostanek in tekmeca na koncu ujel le dva kilometra pred ciljem v znanem romarskem središču pod Pireneji.

Roy je moral na koncu priznati premoč še Moncoutieju, ki je sodeloval s Hushovdom pri lovu na rojaka. Na spustu s prelaza Col du Soulor sta Norvežan in Francoz prednost Roya zmanjšala na 31 sekund, to pa je bilo na koncu dovolj, da sta ga do cilja tudi oba prehitela. Vseeno Moncoutie ni imel možnosti v boju za etapno zmago, za zmagovalcem je zaostal deset sekund. Royu je v uteho ostala pikčasta majica za najboljšega hribolazca.

Druga pirenejska etapa pa je zahtevala tudi nov davek med favoriti. Tokrat je odnehal Nemec Andreas Klöden, ki po dveh padcih pred dnevi ni zmogel naporne 13. preizkušnje. Moštvo RadioShack počasi ostaja brez kolesarjev, saj so pred njim zaradi padcev in poškodb odstopili že Jani Brajkovič, Chris Horner in Jaroslav Popovič. Odstopil pa je tudi Nizozemec Lars Boom (Rabobank).

V skupnem seštevku dirke ni prišlo do sprememb, Thomas Voeckler je prišel na cilj z glavnino na 17. mestu ter ostal v rumenem. Pred Luksemburžanom Frankom Schleckom ima minuto in 49 sekund naskoka, tretji je Avstralec Cadel Evans z dobrima dvema minutama zaostanka.

V glavnini je bil ob Voecklerju danes tudi Grega Bole (Lampre), ki je etapo končal na 14. mestu (+ 7:37). Preostala Slovenca na Touru sta bila v ozadju, Kristijan Koren (Liquigas) na 124. mestu in Borut Božič (Vacansoleil) na 152. Skupno je najbolje uvrščen Koren na 94. mestu, Bole je 121., Božič pa 142.

V soboto čaka kolesarje ena najtežjih etap na letošnjem Touru, 168 kilometrov dolga etapa od Saint-Gaudensa do Plateau de Beilla, na kateri bodo morali tekmovalci premagati šest gorskih ciljev, za konec pa jih čaka 16-kilometrski vzpon s skoraj 1200 metri višinske razlike.