Samo v zadnjih petih mesecih pred 30. decembrom, ko je Zidar kot nekdanji predsednik upravnega odbora SCT na ljubljansko okrožno sodišče uradno vložil predlog za začetek prisilne poravnave, je tako SCT na račun večinskega lastnika, družbe SCT Holding, nakazal 672.000 evrov. Ta denar je SCT Holding prejel v več mesečnih obrokih v višini 134.400 evrov. Zadnje izplačilo so po podatkih, ki smo jih pridobili v uredništvu Dnevnika, iz SCT nakazali dobesedno tik pred dvanajsto uro 28. decembra, torej dva dni pred vložitvijo zahteve za prisilno poravnavo. Tudi zadnjih 134.400 evrov so SCT Holdingu iz SCT nakazali prek NLB, ki je največjemu gradbenemu podjetju le pet dni kasneje (3. januarja) za dalj časa blokirala transakcijski račun in nekaj mesecev kasneje v upniškemu odboru bolj ali manj nemo opazovala, kako iz poslovnega sistema SCT »uhajajo« nekateri zdravi deli in premoženje.

Po naših podatkih so nakazila SCT Holdingu v SCT knjižili pod stroškovno mesto »vodstvo podjetja«, uradno pa so temeljila na »opravljenih storitvah« po pogodbi, ki sta jo SCT in SCT Holding podpisala 1. julija lani. »Kot so mi dejali, naj bi šlo za pogodbo o poslovodenju, prek katere naj bi se izplačeval denar za plače vodilnih,« je pojasnil nekdanji prokurist SCT Dušan Mes. To bi posledično pomenilo, da so bili Zidar, Meze in Jamnik v drugi polovici lanskega leta dejansko zaposleni pri SCT Holdingu, česar iz javno dostopnih listin ni mogoče preveriti.

Če je torej denar res šel »le« za njihove plače, je po razdelitvenem ključu prejemkov vodilnih iz letnega poročila za 2009 mogoče domnevati, da je SCT tik pred zlomom Zidarju še vedno plačeval okrog 70.000 evrov bruto na mesec. Spomnimo, Zidar je že na Dnevnikovi lestvici najbolje plačanih menedžerjev v letu 2009 s 794.000 evri prihodkov zasedel prvo mesto. A več virov včeraj ni izključilo možnosti, da se v pogodbi morebiti skrivajo tudi provizije za posle, ki jih je SCT Holding pridobil za SCT. Ob tem velja opozoriti še, da računi, ki so jih iz SCT Holdinga pošiljali na SCT, niso specificirani in da jih je podpisoval Zidar, ki je tako obvladoval obe strani denarnih tokov med SCT in njegovim večinskim lastnikom. SCT Holding je sicer registriran tudi za poslovno svetovanje.

Kot smo razkrili že včeraj, je od minulega tedna edini lastnik SCT Holdinga Ivan Zidar. Meze in Jamnik sta namreč 12-odstotna deleža, ki sta ju donedavnega imela v lasti, prodala, in to kar SCT Holdingu, ki je za to vsakemu odštel po 125.000 evrov. Ob dejstvu, da je SCT Holding v drugi polovici lanskega leta od SCT prejel 672.000 evrov, je tako mogoče sklepati, da je Mezetu in Jamniku »odpravnino« v obliki odkupov deležev pomagal financirati kar sam SCT. Družba SCT Holding, ki ima v lasti še Tovarno kovinske opreme iz Murske Sobote in večinski delež v podjetju SCT-Porr, namreč prihodkov iz dejavnosti ne ustvarja. Njen edini priliv v letu 2009 je bil izredni finančni prihodek v višini 5,6 milijona evrov, ki pa ga je družba že takrat porabila za poplačilo zadnjih posojil iz naslova prevzema SCT.