S tem bi si banke izboljšale pogajalske pozicije, če bi se izkazalo, da bo ponudba za prevzem Pivovarne Laško resna, kot zatrjuje Lah. V skupnem prodajnem postopku, ki naj bi potekal na podoben način kot skupna prodaja Mercatorja, računajo, da bi pridobili konkurenčne ponudbe.

Igor Lah sicer svojih namer z Laškim še ne želi razkriti, toda poznavalci razmer so prepričani, da bi zadolženost Laškega v primeru uspešnega prevzema zmanjševal z odprodajo nekaterih naložb. V takem primeru pa bi morale Lahove KS Naložbe v prevzemu pridobiti vsaj tričetrtinski lastniški delež, ki bi jim omogočil odprodajo največjih naložb in menjavo nadzornega sveta ter uprave. Po neuradnih informacijah naj bi se Lah že začel dogovarjati s strateškimi investitorji, ki jih zanimajo posamezne naložbe Pivovarne Laško in pivovarna sama.

Danes se bo sestal tudi nadzorni svet Pivovarne Laško in po napovedih govoril o nameri za prevzem. Poleg tega naj bi se nadzorniki opredelili do prodaje Fructala. Kot smo razkrili konec minulega tedna, je prodajni postopek tik pred koncem. Najboljšo ponudbo sta po neuradnih informacijah oddala srbski Nectar in sklad Argus Capital, vendar so ju tako kot tudi San Benedetto in Grupo Stanić pozvali k izboljšanju ponudbe. Čeprav bi morala biti po nekaterih pravnih razlagah prodaja Fructala zaradi objave namere za prevzem ustavljena, saj lahko uprava tarče prevzema opravlja le tekoče posle, ni izključeno, da v Laškem prodajnega postopka za Fructal, za katerega so dobili visoke ponudbe, ne bodo izpeljali do konca. Po razlagah pravnikov je bil namreč prodajni postopek sprožen pred objavo namere za prevzem, zato bi podpis prodajne pogodbe lahko šteli za opravljanje tekočih poslov. Odločitev bo morda znana že po današnji seji nadzornega sveta, na kateri naj bi po trditvah naših virov odločali tudi o razširitvi uprave Laškega iz treh na pet članov. Potem ko je nadzorni svet pred kratkim za članico uprave imenoval Mirjan Hočevar iz Pivovarne Union, naj bi tokrat mesto v upravi dobila dva zaposlena iz Laškega, s čimer naj bi pomirili duhove znotraj Skupine Pivovarna Laško in kar naj bi bile tudi priprave na koncernsko organizacijo, za katero predsednik uprave Dušan Zorko že dve leti zaman čaka na soglasje lastnikov.