Le en dan je bil potreben, da je Erazem Lorbek spoznal dimenzije svoje odločitve in se javil selektorju Božidarju Maljkoviću, da bi rad sodeloval v izbrani vrsti. Vest, da je v nedeljo le petnajst minut pred zborom ekipe v Ljubljani sporočil Maljkoviću, da ga ne bo v reprezentanci, je močno odjeknila v slovenski javnosti, ki veliko pričakuje od nastopa košarkarjev na evropskem prvenstvu.

Kronologijo dogajanja v ponedeljek, 11. julija, je povzel direktor reprezentanc Matej Avanzo. "V ponedeljek dopoldan je Erazem najprej poklical Maljkovića, nato pa še mene. Nekaj časa smo se usklajevali, nato pa se dogovorili, da se slišimo zvečer, ko je dokončno postalo jasno, da bo Erazem prišel na priprave. Tako kot vsem reprezentantom smo mu zagotovili zavarovanje pogodbe s klubom, na njegovo željo pa smo na Fibo poslali tudi dopis o triletnem zavarovanju, kar pomeni, da bi si zagotovili njegovo sodelovanje v izbrani vrsti do leta 2013. Postavili smo tudi pogoj, da se Erazem udeleži novinarske konference v Kranjski Gori in sam pojasni zaplet," je dejal Avanzo.

Erazem Lorbek je bil na novinarski konferenci bolj redkobeseden in razen za uradno izjavo ni bil na voljo številnim predstavnikom medijev. "S Košarkarsko zvezo Slovenije smo se dogovorili. KZS mi zagotavlja zavarovanje pogodbe za naslednjo sezono, hkrati pa imam zagotovilo zveze, da bo naredila vse za zavarovanje tudi naslednjih dveh sezon, ki so predmet pogajanj z Barcelono. Prepričan sem, da bo zvezi to uspelo in upam, da je s tem spor med menoj in KZS končan," je dejal Erazem Lorbek.

Preberite tudi, kako je dogajanje okoli (ne)igranja Erazma Lorbka pokomentiral Peter Vilfan.

Tudi selektor Božidar Maljković ni hotel pogrevati zapleta in se spuščati v podrobnosti, v daljšem in na trenutke čustvenem govoru na novinarski konferenci je poudaril, da v reprezentanci ni prostora za emocije, stare zamere ali osebne koristi. "Sem zelo slab trgovec, tako da z menoj ni pametno barantati. Če je govora o preteklosti, to pomeni, da nekaj ni v redu s sedanjostjo in prihodnostjo. Želim, da v slovenski reprezentanci igrajo najboljši košarkarji, zato sem vesel, da nam bo družbo v Litvi delal tudi Erazem Lorbek, ki je brez dvoma ob Benu Udrihu, Goranu Dragiću in Matjažu Smodišu najboljši slovenski igralec," je dejal Maljković.

Selektor je zelo zadovoljen s prvimi dnevi priprav v Kranjski Gori, katerih se udeležuje dvanajst igralcev. Jaka Lakovič, Erazem Lorbek, Boštjan Nachbar, Matjaž Smodiš in Samo Udrih se bodo reprezentanci priključili 18. julija na Ptuju, mlada Edo Murič in Klemen Prepelič pa 27. julija v Rogaški Slatini. "Ustvarili smo mešanico mladih in izkušenih igralcev, ki živijo kot vzorna družina. To vzdušje želimo zadržati tudi, ko se jim bodo na Ptuju pridružili ostali reprezentanti," je dejal Maljković.

Novinarsko konferenco je KZS izkoristila za podpis pogodbe z novim pokroviteljem, že sedmim letos, skupino Laško. Z njo za navijače, ki bodo potovali v Litvo, pripravljajo praktične pakete, dva srečneža, ki bosta sodelovala v posebni akciji, dostopni na spletni strani KZS, pa se bosta v Litvo odpeljala kar s tovornjakoma polnima piva.