Poleg Slovenije sta zanesljivi potnici za sklepni turnir najboljše četverice tudi Slovaška (kot gostiteljica) in Romunija, za četrto prosto mesto pa se potegujeta Nizozemska in Španija. V letošnji evroligi so slovenski odbojkarji premagali Belgijce že na obeh tekmah na njihovem igrišču, v Mariboru pa moštvo selektorja Veselina Vukovića ne bo nastopilo v najmočnejši zasedbi, saj bodo zaradi poškodb, utrujenosti ali drugih razlogov manjkali Alan Komel, Dragan Radovič in Sebastijan Škorc, nekaj težav z nategnjeno mišico pa ima tudi kapetan Tine Urnaut. V dvorani Lukna bo lahko selektor Vuković računal tudi na Alena Šketa, Matevža Kamnika in Vida Jakopina, prav tako pa so preteklost tudi preglavice Dejana Vinčiča s hrbtom in kolenom.

V moštvo se torej vrača Vid Jakopin, ki je doslej v evropski ligi igral le nekaj trenutkov na drugi tekmi v belgijskem Antwerpnu. Ob slabši formi sprejemalcev in težavah kapetana Urnauta bo Štajerec prišel še kako prav. "Vida smo zelo pogrešali in veseli smo, da lahko končno normalno vadi z nami. Žal na zaključnem turnirju ne bo Škorca in Komela. Škorc se še vedno bori s skrivnostno boleznijo: ko že mislimo, da je bolje, se stanje spet poslabša. Nihče ne zna točno povedati, kaj mu je. Bil je na pregledu pri nevrologu, zdaj ga čakajo še dodatni specialistični pregledi. Tudi stanje Komela se je poslabšalo, a verjamemo, da bo do septembrskega prvenstva nared. Radović že trenira z nami, a dela po individualnem programu. Tudi Urnaut je imel težave s poškodbo mišice, dobil je nekaj dni odmora, tako da verjamemo, da bo lahko igral," je zdravstveno stanje v reprezentanci opisal pomočnik selektorja Tine Sattler. Igralci so imeli zadnji konec tedna prost, čeprav je bila v prvotnem načrtu prijateljska tekma: "Glede na trenutno stanje v moštvu seveda ni prišlo v poštev nič drugega kot počitek."

Slovenci imajo pred Belgijci neulovljivih osem točk prednosti, vseeno pa se želijo od rednega dela tekmovanja posloviti z dvema zmagama, s katerimi bi še dodatno potrdili prvo mesto v skupini A. Tokratni nasprotniki so v zadnjem času precej spreminjali igralsko zasedbo, zato ni jasno, s kakšnim kadrom se bodo zoperstavili Slovencem. "Tekmi z Belgijci sta zadnji možnosti za dvig forme in ravni naše igre, predvsem na liniji obramba-blok-servis, ki je naš zaščitni znak. Prav tako si želim, da bi dvignili hitrost igre ter eksplozivnost in zbranost igralcev," se nadeja selektor slovenske reprezentance Veselin Vuković. Za njegovo moštvo bosta to zadnji preizkušnji pred sklepnim turnirjem v Košicah: "To bo generalka za tekmovanje na Slovaškem. Po tekmah z Belgijo bomo imeli samo še dva treninga, zato časa za resnejše popravke v igri ne bo."