Znano je, da je bil nekdanji generalni sekretar Sveta EU Javier Solana, pod katerim je bil leta 2004 Bizjak imenovan na mesto generalnega direktorja za pravosodje in notranje zadeve, velik prijatelj Slovenije. Nekdanji generalni sekretar Pierre de Boissieu, ki je po nekaterih navedbah na poslovilnem kosilu pred dobrim tednom dni obvestil odbor stalnih predstavnikov držav članic pri EU o svoji odločitvi za predčasno upokojitev Bizjaka, pa nima posebnega odnosa do naše države, menijo naši viri. Čeprav je de Boissieuja na položaju generalnega sekretarja že zamenjal Nemec Uwe Corsepius in tako de Boissieu omenjenemu odboru ne more več formalno predlagati Bizjakove predčasne upokojitve, ampak lahko to stori le Corsepius (končno odločitev sprejme odbor), so nam v administraciji Sveta EU dali splošno pojasnilo, da se politika generalnega sekretariata zaradi menjave vodstva ne spreminja in je kontinuirana.

"Če je država ugledna, ekonomsko stabilna in politično korektna, ima večjo težo tudi v Bruslju, vendar v tem primeru mislim, da ta dejavnik ni igral nobene vloge, ampak gre za rutinski dogodek," pa je napoved Bizjakove zamenjave komentiral evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/Zares). Po njegovih besedah menjave generalnih direktorjev niso nič nenavadnega, saj je sama narava administracije takšna, da se morajo ljudje izmenjavati na položajih, ob spoštovanju izkušenj in kvalificiranosti pa je treba dati možnost tudi novim ljudem z novimi idejami. Je pa tudi sam poudaril, da je pritisk na hitrejše menjave generalnih direktorjev, ki jih je v Svetu EU osem, zaradi vedno večjega števila držav članic EU še toliko večji. Sicer pa je Vajgl dejal, da je Bizjak po njegovih informacijah svoje delo opravljal korektno, profesionalno in uspešno. Bizjak svoje zamenjave za zdaj ne želi komentirati.

Glede na to, da Slovenija izgublja najvišji položaj za komisarjem (ki pa državi pripada avtomatsko), se postavlja vprašanje, ali bo za to lahko iztržila kaj drugega. "Kolikor poznam Slovenijo, nismo ravno neki mojstri vezanih poslov in dogovorov. Mislim, da nimamo te teže in avtoritete, da bi se znali na ta način postaviti in dogovarjati za svoje interese," meni Vajgl.

Slovenci očitno nezaželeni v diplomaciji EU