Festival v Avignonu, papeškem mestu na jugu Francije, je leta 1947 ustanovil gledališčnik Jean Vilar. Mesto za časa festivala s svojo arhitekturno dediščino kot prostorom za odrsko uprizarjanje postane "mesto-teater", prostor dialoga med umetniki in javnostjo.

Direktorja festivala Hortense Archambault in Vincent Baudriller sta se v letošnjem uvodnem nagovoru oprla na pismo, ki ga je francoski filozof Jacques Derrida naslovil na edicijo festivala iz leta 2004, v katerem govori o "stari" in "novi" Evropi.

Po njunih besedah bo letošnji festival osvetlil temeljna eksistencialna vprašanja, ki obsedajo tragične like v gledališču, in so lahko zastavljena tako z avtorjevimi besedami kot z gibanjem teles.

Letos je festivalski program zasnoval francoski koreograf in plesalec Boris Charmatz in s tem obeležil naraščajočo vlogo sodobnega plesa v uprizoritvenih umetnostih, piše na spletni strani festivala.

V središču predstavljenih del bo tudi prekoračenje želje, izkustvo otroštva, njegov konfliktni odnos s širšo družbo ter človekovo razmerje do pozabe in zanikanja.

Glavno prizorišče festivala je "Court d'honneur", dvorišče pred Papeško palačo iz 14. stoletja, uvrščeno med Unescovo svetovno dediščino, kjer bo med drugim pet ponovitev doživela Charmatzova plesna predstava "Enfant".

Charmatz, direktor središča Centre choregraphique national de Rennes, bo predstavil tudi koreografijo za 24 plesalcev "Levee des conflicts".

Kanadsko-libanonski literat, igralec in režiser Wajdi Mouawad bo gostoval s petimi ponovitvami posodobljene Sofoklejeve Antigone "Des Femmes: Les Trachiniennes, Antigone, Electre".

Predstava koreografinje Anne Terese De Keersmaeker z naslovom "Fase: Four Movements to the Music of Steve Reich" po besedah organizatorjev velja za vplivno delo v zgodovini sodobnega plesa, posvečeno ameriškemu skladatelju Steveu Reichu. Po svetu je doživela že 160 ponovitev.

Romeo Castellucci se bo predstavil s predstavo "Sul concetto di volto nel Figlio di Dio" in projekcijo njegove lanskoletne postavitve Wagnerjevega Parsifala za bruseljski Theatre royal de la Monnaie.

Predstava režiserja in koreografa Christopha Fiata "L'Indestructible Madame Richard Wagner" bo posvečena Cosimi Wagner, ljubici in ženi Richarda Wagnerja ter hčerki skladatelja Franza Liszta.

Frederic Fisbach, glavni kurator festivalskega programa iz leta 2007, bo na oder postavil dramo "Miss Julie" Augusta Strindberga, v kateri bo med drugim nastopila Juliette Binoche.

Od leta 2004 festivalski program zasnuje gostujoči umetniški direktor, ki ima pri izboru gostujočih umetnikov proste roke.

Doslej so te vloge "mapiranja pokrajin umetnosti" prevzeli Thomas Ostermeier, Jan Fabre, Josef Nadj, Frederic Fisbach, Valerie Dreville, Romeo Castellucci in Wajdi Mouawad, v preteklem letu pa Olivier Cadiot in Christoph Marthaler.