Romana, ki je ponesel slavo Kobarida po vsem svetu, so se ob 50. obletnici Hemingwayeve smrti, 2. julija 1961 se je ustrelil z lovsko puško, spomnili tudi v Kobariškem muzeju. Na ogled so postavili prvo izdajo knjige A Farewell to Arms (Zbogom orožje) iz leta 1929 in številne prevode. Na slovesnosti je bil prisoten tudi ameriški veleposlanik Joseph A. Mussomeli. "Med najbolj zanimivimi sta gotovo primerka iz Južne Koreje, ki nam ju je podaril južnokorejski častni konzul. Poleg slovenskega, nemškega, ruskega in drugih prevodov še vedno pričakujemo tudi najnovejšega iz Brazilije, ki je v poštni pošiljki nekje med Južno Ameriko in Slovenijo. Poslal nam ga je eden izmed obiskovalcev našega muzeja iz Sao Paola, ki je bil izjemno navdušen nad humano prikazano zgodbo iz prve svetovne vojne," je povedal Jože Šerbec, direktor muzeja v Kobaridu.

Sodeč po dokaj natančnem opisu Kobarida in drugih krajev na soški fronti je dolgo časa veljalo prepričanje, da je Hemingway zares obiskal prizorišča hudih bojev v Posočju. "Da ni obiskal naših krajev med soško fronto, je mogoče sklepati iz tega, da je prišel v Evropo šele maja 1918 in bil 8. julija istega leta na Piavi hudo ranjen. Šest mesecev je zatem preživel v bolnišnici pri Milanu," je prepričan kustos Kobariškega muzeja Željko Cimprič, ki še pravi, da gre sodeč po opisu Kobarida verjetno za kak drugi kraj ob Soči. Hemingway v svojem delu opisuje vodnjak sredi trga. Takšnega vodnjaka ni v Kobaridu. Pripoveduje o sanitetnih postajah po Banjšicah. Zato sem skoraj prepričan, da je mislil Kanal ob Soči," je svoje osebno razmišljanje o knjigi zaupal Cimprič in dodal: "Knjigo je Hemingway začel pisati v ZDA. Po mojem je uporabil zapiske ali dnevnike ter pripovedovanja ranjencev in vojakov, ki so prihajali z bojev na soški fronti. Ti boji so se končali jeseni 1917 globoko na italijanskem ozemlju ob reki Piavi."

V Kobariškem muzeju imajo Ernestu Hemingwayu posvečen poseben kotiček, kjer se pod njegovo sliko v knjigo gostov podpisujejo visoki gostje in drugi obiskovalci, ki jih je bilo od odprtja muzeja leta 1990 do danes že več kot 1,3 milijona.