Naštetih petdeset projektov naj bi predstavljalo dobre tri četrtine tistega, kar naj bi se prihodnje leto dogajalo tako v Mariboru kot v partnerskih mestih - je pa pol leta pred začetkom prestolovanja še zmeraj zelo vprašljivo, ali se bodo te napovedi zares udejanjile.

Za pomemben del teh ambicioznih umetniških dogodkov ta čas namreč sploh ni znano, kje in kdaj se bodo zgodili, financiranje programa pa dodatno ogroža napovedani varčevalni rebalans državnega proračuna.

Kangler bi moral odstopiti

Zaradi prostorskih težav je še najbolj ogrožen umetniško-intelektualni sklop Terminal 12, ki naj bi se po prvotnih zamislih v pretežni meri odvijal v razvpitem Mariborskem kulturnem središču (Maks), v katerem naj bi bili tudi dve uprizoritveni dvorani. Ko pa je mestna oblast sklenila, da bo v Maks umestila novo Umetnostno galerijo Maribor, ki je ostala brez predvidene novogradnje na levem bregu Drave, je prvotna zamisel Maksa propadla. Zaradi tega se v mestu že pojavljajo pozivi, naj župan Franc Kangler odstopi, saj je marca letos svoj mandat javno izrecno vezal na izgradnjo Maksa.

Festival Lent poleg "kioska"

Vodstvo zavoda Maribor 2012 si je v preteklih mesecih, ko je že postajalo jasno, da so obljube o Maksu padle v vodo, prizadevalo, da bi novo lokacijo za Terminal 12 zagotovili v prostorih nekdanje tovarne TVT Borisa Kidriča na Studencih. Vendar so se tudi ta prizadevanja izjalovila. Čander je s tem v zvezi včeraj dejal, da je iskanje lokacij zunaj njihovih moči, ker je za to odgovorna Mestna občina Maribor. "Ko pridem z dopusta, pričakujem, da bodo lokacije znane in da bomo vedeli, kaj imamo na voljo," je napovedal. Ena možnost je po Čandrovih besedah tudi ta, da bi za uprizoritvene dejavnosti postavili montažne objekte. Kdo pa bo zagotovil ustrezno usposobljen tehničnopodporni kader, ki bo poskrbel za profesionalno izvedbo teh dogodkov, ta čas ne ve nihče.

Festival Lent, ki prav zdaj poteka v Mariboru in ki je bil eden tistih temeljev, zaradi katerih je bilo drugo največje mesto na Slovenskem prepoznano za primerno kulturno prestolnico Evrope, je za programsko vodstvo EPK zdaj samo še en izmed dogodkov v sklopu Ključi mesta. Odnos do največjega festivala pri nas razkriva njegova razvrstitev na Čandrovem spisku: umeščen je šele na 12. mesto, in sicer med projekta Kiosk samoprispevek in dogodek M Art Dokumenta. Narodni dom Maribor, organizator Festivala Lent, sicer že nekaj časa opozarja na neustrezen dialog s producenti Ključev mesta. Nezadovoljni so tudi s ponujenim finančnim deležem; zavod Maribor 2012 jim je namreč za prihodnje leto ponudil komaj 150.000 evrov, kar ni niti desetina vsote, ki so jo sprva pričakovali.