Lastnik pasu po verziji WBC je Vitalij Kličko, starejši brat Vladimirja. Ukrajinca imata s tem vse najpomembnejše naslove svetovnega prvaka v težki kategoriji.

Vladimir Kličko je do naslova pred okrog 45.000 gledalci na nogometnem stadionu ekipe Hamburger SV prišel po 12 rundah in soglasni odločitvi sodnikov. Slavil je šestinpetdeseto zmago v poklicni karieri, v kateri ima tri poraze. Drugega je doživel Haye, ki ima 25 zmag. Petintridesetletni Kličko je večino zmag, 49, dosegel s knock outom, prav tako tudi tridesetletni Haye (23). Kljub temu dolgo pričakovani dvoboj v hladnem in deževnem večeru ni bil posebej atraktiven, Kličko je imel pobudo, Britanec pa se je osredotočil na izmikanje in redke protinapade.

"Noben njegov udarec me ni prizadel"

"Pričakoval sem več napadov, vendar je bil tekmec super obrambno razpoložen. Žal mi je, da ga nisem knockoutiral in zabeležil petdeseto zmago na ta način. To bi bila tudi oprava kazen za njegovo obnašanje v zadnjih letih in tudi za to, kar je prikazal ta večer v ringu. Dal je sicer nekaj udarcev, vendar me noben ni posebej prizadel. Svoj cilj sem sicer dosegel in združil svetovne naslove. Tako imava z bratom obilo razlogov za praznovanje," je bil zadovoljen Kličko.

Haye je sprva napovedani dvoboj s Kličkom leta 2009 v Gelsenkirchnu odpovedal zaradi poškodbe hrbta, kar je spravilo na noge Ukrajinčev tabor. Nastop v Hamburgu je bil zato prvi združitveni dvoboj naslovov težke kategorije po letu 2008, ko je Kličko osvojil pas WBO po zmagi nad Sultanom Ibragimovom v Madison Square Gardnu, in največji boksarski dvoboj za naslov svetovnega prvaka po letu 2002, ko je bil Mike Tyson slabši v obračunu z Lennoxom Lewisom.

Boksal z zlomljenim prstom

Po nastopu je Haye povedal, da je boksal z zlomljenim prstom na nogi. "Prst sem si zlomil med vadbo pred tremi tedni, vendar sem to zamolčal. Zato je bil moj trening v tem času okrnjen, med dvobojem pa sem imel veliko težav, ko sem težko prenesel na desno nogo. Zato nisem mogel pokazati vsega, kar znam, in vsi, ki imajo radi boks, so videli, da nekaj ni tako, kot bi moralo biti," je povedal Haye, nižji borec v tem dvoboju.

S tem ni prepričal Klička, čeprav je njemu in novinarjev po dvoboju pokazal otekel prst. "A tu te je pičila čebela," se je pošalil Ukrajinec in Britancu svetoval, da naj ne "prodaja zgodbe v slogu ranjenega poraženca".

Haye je prvotno načrtoval konec poklicne kariere na svoj rojstni dan 13. oktobra letos, vendar pa je po dvoboju razmišljal drugače. "Kličko je dejal, da me bo podrl na tla, vendar pa tega ni storil, zato sedaj razmišljal o povratne dvoboju. Ne želim končati s porazom, poleg tega bo dvoboj povsem drugačen, ko bom stoodstotno nared," je dodal Britanec.