S pobegom so poskušali Nizozemec Lieuwe Westra (Vacansoleil) in Francoza Jeremy Roy (FDJ) ter Perrig Quemeneur (Team Europcar). Trojica je napadla že na samem začetku in si hitro prikolesarila šest minut in 45 sekund prednosti, nato pa je pospešila tudi glavnina in začela loviti ubežnike, 18 kilometrov pred ciljem pa je bila bega tudi konec.

Devet kilometrov pred ciljem je med glavnino prišlo do trka, kar je iz boja za etapno zmago izločilo kar nekaj tekmovalcev, skupina približno 40 kolesarjev pa si je prikolesarila prednost dobrih 30 sekund. Gilbert je napadel slab kilometer pred ciljem, kljub poskusu Švicarja Fabiena Cancellare pa je zmago slavil Belgijec, ki je s tem oblekel tudi rumeno majico vodilnega.

Pred Gilbertom je s pobegom poskusil Cancellara, ki pa je kmalu ugotovil, da nima pomoči ostalih kolesarjev. Brez težav pa je to uspelo Belgijcu, ki je z močnim tempom pustil tekmece za sabo, še najbolj se mu je približal Evans na drugem mestu in s tremi sekundami zaostanka, Hushovd pa je na tretjem mestu zaostal šest sekund.

V zadnji padec v glavnini se je zapletel tudi branilec naslova Španec Alberto Contador (Saxo Bank), ki je nato skušal uloviti skupino, vendar je na koncu za zmagovalcem zaostal minuto in 21 sekund. Med nesrečnimi kolesarji sta bila tudi Luksemburžan Andy Schleck (Team Leopard) in Slovenec Jani Brajkovič (RadioShack).

"Bilo je 500 metrov pred ciljev in bil sem v vodstvu ... šel sem po zmago," so bile prve besede Gilberta ob prihodu v cilj.

(vir: reuters)

Med štirimi slovenski predstavniki se je najbolje odrezal Grega Bole (Lampre), ki je za zmagovalcem zaostal šest sekund in končal na 20. mestu, z istim zaostankom je Brajkovič etapo končal na 39. mestu. Kristjan Koren (Liquigas) je bil 56., z zaostankom 1:20. Borut Božič (Vacansoleil) je z zaostankom šestih minut in 50 sekund zasedel 192. mesto.