V boju za prevlado v družbi sta tako uradno ostala le še dva igralca: Boštjan Kreft in Miroslav Andrejc. Prvi, sicer znan kot lastnik podjetja Prava smer, izdajatelja tednika Reporter, je pred kratkim prek novoustanovljene družbe Kligos odkupil četrtinski paket delnic, ki je bil v lasti nekdanjega prvega moža propadlega Gradbenega podjetja Grosuplje (GPG) Borisa Dolamiča oziroma njegovega ciprskega podjetja Spalting Investments Limited. Andrejc pa je lastnik istoimenskega podjetja iz Šoštanja, ki od marca letos obvladuje približno 22 odstotkov družbe.

Puh mamljiv zaradi hidroelektrarn na Savi

V tekmi za večinski delež v Puhu, ki ima kljub slabšemu lanskemu poslovanju še vedno več kot 14 milijonov evrov sredstev, bo tako zmagal tisti, ki mu bo uspelo odkupiti delež od države. Da je njen 40-odstotni delež zajet v odlok o programu prodaje državnega finančnega premoženja za leto 2011, so nam potrdili tudi na Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN). Ta je v otvoritveni bilanci premoženja, ki ga upravlja, razkrila, da je knjigovodska vrednost državnega deleža v Puhu na prvi dan leta znašala skoraj tri milijone evrov.

Kupec državnega deleža bo moral oddati tudi ponudbo za prevzem, saj bo presegel 25-odstotni delež v družbi, ki je na seznamu (ATVP) družb, za katere se uporabljajo določila prevzemne zakonodaje.

Po naših informacijah nakup delnic v lasti države zanima tako Krefta, ki se je v preteklosti že ukvarjal z gradbenimi posli, kot Andrejca. Ta naj bi sinergije po nekaterih informacijah videl v povezovanju lastne gradbene in Puhove projektivne dejavnosti, a velja pri tem opozoriti, da ima podjetje Andrejc 22 zaposlenih, Puh pa približno petkrat več. Krefta in Andrejca nam včeraj popoldne ni uspelo priklicati za pojasnila. Čeprav je Puh lani ob šestih milijonih evrov prihodkov ustvaril skoraj dva milijona evrov izgube, že pred leti pa je ostal brez državne koncesije za urejanje voda, pa je prava vrednost družbe v znanju in referencah. Te bi lahko novi lastnik ob zmanjševanju državnih sredstev, namenjenih za koncesionarska dela, unovčil pri bodočih državnih infrastrukturnih projektih, natančneje pri gradnji verige hidroelektrarn na srednji Savi.

Ekonomski lastnik 22 odstotkov Puha je Nivo

Prav zato je v zgodbi mogoče najti tudi nekatere druge igralce. Iz javno dostopnih podatkov je tako razvidno, da je ekonomski lastnik deleža v lasti Andrejca celjski Nivo, ki se je pred dobrim letom dni že zanimal za nakup Puha. Nivo je namreč konec lanskega leta Andrejcu prodal podjetje Zavetje, to pa je le nekaj mesecev kasneje odkupilo dobrih 22 odstotkov delnic Puha. Po dogovoru bi moral Andrejc Nivoju do začetka junija za nakup deleža v Zavetju plačati dva milijona evrov. Ker tega ni storil, je družba Nivo na lastniški delež v podjetju vpisala zastavo in rok za plačilo kupnine podaljšala do decembra.

Mimogrede, Andrejc je v zadnjih letih pomemben del prihodkov ustvaril s posli v Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ), samo v letu 2009 okoli 42 odstotkov. Ta podatek pa je morda pomemben podatek v luči informacij o velikem vplivu krogov iz šaleškega energetskega bazena na vodilne v AUKN, ki bo prodajala delnice Puha.

Tudi sicer je direktor in največji lastnik Nivoja Danilo Senič s Puhom tesno poslovno povezan. Pred slabim letom dni je namreč Nivo Puhu prodal 45-odstotni delež v podjetju Kotrman iz Cankove, ki je registrirano za hotelirsko dejavnost in ga vodi Senič. Kljub temu je zadnji za Dnevnik zanikal, da bi ga zanimalo povečevanje deleža v Puhu. "To je bila želja, ki pa ta trenutek ni izvedljiva. Logično je, da nas je Puh zanimal, saj smo oboji iz podobne dejavnosti, pri čemer oni pokrivajo območje zahodne Slovenije, mi pa smo bolj prisotni na vzhodu," je pojasnil Senič.

Sporni posel Puhove uprave

A odprtih ostaja več vprašanj. Ni namreč natančno jasno, zakaj se je Puh v letu, ko so mu prihodki padli za skoraj tretjino, odločil lastniško vstopiti v podjetje, ki gradi skoraj 30 milijonov evrov vreden projekt termalnega centra v krajinskem parku Goričko. Predsednik uprave Puha Janez Mohorič za pojasnila ni bil dosegljiv. Ob tem velja spomniti na sporni posel, ki so ga v Puhu, ko je upravo še vodil Tadej Jeršič, konec leta 2009 sklenili še z enim tedanjim solastnikom. Od Dolamičevega ciprskega podjetja Spalting Investments Limited so namreč odkupili deset odstotkov delnic GPG, ki je danes v stečaju, in za to plačali kar 2,3 milijona evrov.

primoz.cirman@dnevnik.si