Največ možnosti za visoko končno uvrstitev oziroma najbolj proste roke med četverico, ki se je danes predstavila na novinarski konferenci v Ljubljani, ima Brajkovič. Kot eden od sicer štirih kapetanov ekipe RadioShack meri visoko, cilj je deseterica v skupnem seštevku, tiha želja pa peto mesto.

"Letos grem na Tour z drugačno vlogo. Skušal bom voziti na skupno uvrstitev, formo smo načrtovali za zadnjih deset dni. Sem optimističen in verjamem, da sem zmožen narediti dober rezultat," je menil Brajkovič. To, da ima RadioShack štiri kapetane, ga ne moti: "Imamo štiri kolesarje, ki so sposobni priti med deset. Določili bomo enega ali dva 'liderja' po etapah v Pirenejih. Zadnja etapa tam bo pokazala, kdo bo v igri za najvišja mesta."

Morda odločilna etapa bo predzadnja, ko se bodo kolesarji pomerili na posamičnem kronometru. A Brajkovič opozarja, da bo takrat karavana že utrujena po skoraj treh tednih: "Takrat ne bo več svežine, odpeljati 40 kilometrov zahtevnega kronometra bo zelo težka naloga in tu se lahko tudi ustvarijo velike razlike. Ta Tour gre na roke Contadorju, ki se bo verjetno za zmago boril s Schlekom." In glede na to, da je Brajkovič že premagal trikratnega zmagovalca francoske dirke, je moral odgovoriti tudi na vprašanje o receptu, kako ga ustaviti? "Preprosto, tako da si hitrejši od njega ... Moraš biti boljši na kronometru in potem držati majico. Pri njem je največja težava trenutek, ko skoči. Tistih 30 sekund je odločilnih in v karavani ni kolesarja, ki bi mu lahko sledil v takšnem ritmu," je dejal Brajkovič.

Nastop Kristijana Korena bo v ekipi Liquigas predvsem podrejen kapetanu moštva Ivanu Bassu. "Meni je sicer vseeno, kakšna bo moja vloga, važno je, da opravim svoje delo. Poskušali bomo narediti vse, da bo Basso pripravljen za klanec in da bo čim bolj spočit, tako da bo imel možnosti za napad." Namignil je, da bo morda prav on tisti, ki bo zadnji "vlekel" kapetana: "Občutek imam, da bom imel jaz to vlogo, da bom jaz tisti, ki bo v zadnjih kilometrih edini zraven njega."

Koren je bil zadovoljen, da je lanski Tour končal, pa tudi s tem, da se je izkazal kot konstanten tekmovalec in s tem pridobil zaupanja moštva. S prihajajočo dirko pa se ne obremenjuje: "Od štirih Slovencev sem najbolj sproščen, saj nimam dorečene naloge, tako kot Borut in Jani, ki bo kot kapetan pod stresom in živčen. Jaz bom čisto sproščen. Če moštveni kolega na koncu dvigne roke, je to tudi moja zasluga. Res pa je, da tega ni videti, ker mi že opravimo svoje delo, preden se začne prenos."

Grega Bole (Lampre) pričakuje težko dirko, v kateri bodo odločale Alpe ter končni kronometer. "Čakajo nas trije tedni pekla. Iz etape v etapo si bolj utrujen. Tudi za nas, ki ne gremo na skupno razvrstitev, je težko. Glava ni več prava, vse je težje premagati. Veliko računamo na prvi teden na Touru, ko si lahko obetamo uspehe. Zase težko rečem, na dirki bodo res vsi najboljši, tako da bo toliko težje narediti rezultat. Če pa ga boš, bo to dokaz, da si dober kolesar," je dejal Bole, ki je konec tedna postal državni prvak v cestni dirki in s tem potrdil dobro pripravljenost.

"Lepo je, ko narediš nalogo in zmaga klubski kolega. A lepše je zmagati. Moj cilj je etapna zmaga na Touru. Mogoče ne letos, ampak v naslednjih treh, štirih letih. Če mi uspe, bom toliko bolj vesel, če pa ne, pa bo to cilj za prihodnost. Vsekakor pa je glavni cilj pripeljati v Pariz," je še dodal Bole.

Borut Božič (Vacansoleil) bo na Touru nastopil prvič. Pred Tourom ima lepo popotnico, saj je zmagal na etapi na dirki po Švici. "Osredotočili se bomo na tiste etape, ki so malenkostno težje, tako kot v Švici. V njih bom skušal iskati priložnost. Pri meni je po enem tednu že kakšen slab dan, najtežje je preživeti takšne dni. Od težkih etap mi nobena ne ustreza; res pa je, da so po prvem tednu vse etape lahko težke, če imaš slab dan," je dejal Božič.

Podobno kot Koren se ne obremenjuje z dosežki na Touru: "Imam super vlogo, sem zadovoljen s svojo ekipo. V njej sva dva sprinterja in imam vedno proste roke: če se dobro počutim, lahko izkoristim priložnost. Jasno, da se bom skušal dokazati," je o ciljih dejal Božič.

Tour se bo začel v soboto s prvo etapo od La Barre-de-Montsa so Mont des Alouettes Les Herbiersa (191,5 km), v nedeljo pa bo na sporedu ekipni kronometer, dolg 23 km, v Les Essartsu.