Prošnjo je na Francijo pravzaprav naslovilo Italijansko zgodovinsko društvo, ki ima podporo florentinske pokrajinske vlade. Slednja je iniciativo obelodanila na svoji spletni strani in zagotovila, da si bo prizadevala razširiti kampanjo.

Dragoceno sliko je leta 1911 iz muzeja Louvre ukradel nek Italijan, ki pa so ga aretirali leta 1913, ko je sliko skušal prodati nekemu florentinskemu trgovcu z umetninami. Preden se je slika vrnila v Francijo, kjer je že od svojega nastanka v 16. stoletju, so jo za krajši čas razstavili v galeriji Uffizi.

"To ni vojna napoved Italiji. To je prošnja za sodelovanje," je dejal Silvano Vincenti, ki vodi zgodovinsko društvo in dodal, da bi v tem primeru šlo za dogodek izjemne kulturne in zgodovinske vrednosti, obenem bi bila to čudovita priložnost za celotno Italijo.

"Gioconda" je Louvre že zapustila in po njegovih besedah bi ga lahko zapustila ponovno. V naslednjih mesecih si bodo zato prizadevali zbrati 100.000 podpisov in lobirati v italijanskem parlamentu za podporo kampanji.

Rivalstvo glede lastništva Mona Lise sicer traja že več stoletij. Leonardo naj bi sliko začel že v Italiji, končal pa naj bi jo v Franciji. Sliko, ki je v Louvru skrbno varovana, je muzej posodil le leta 1974, ko je bila razstavljena v Tokiu.