Muzej Sigmunda Freuda so v navzočnosti Anne Freud in nekdanjega avstrijskega kanclerja Bruna Kreiskyja v prostorih nekdanje Freudove ordinacije odprli 15. junija 1971. Od tedaj so, kot je za avstrijsko tiskovno agencijo APA povedala Inge Scholz-Strasser, ki muzej vodi od leta 1996, od leta 2003 pa poleg tega predseduje Skladu Sigmunda Freuda, v muzeju že veliko naredili.

Anna Freud, šesta hči Sigmunda in Marthe Freud, ki je prav tako imela ordinacijo na Berggasse 19, je v hiši uredila knjižnico. Leta 1987 so bili pridobljeni Freudovi zasebni prostori, leta 1996 pa urejeni povezovalni ter razstavni prostori, knjižnica in predavalnice. Ob Freudovem letu (2006) je mesto Dunaj celotno stavbo v last prepustilo Freudovemu skladu.

Knjižnica v Freudovem muzeju je s 40.000 enotami največja knjižnica za področje psihoanalize v Evropi. V letu, ko so jo odprli, so v njej zabeležili 8000 obiskovalcev, v Freudovem letu se je to število za desetkrat povečalo, sedaj se giblje okoli 70.000 letno. Sicer pa v muzeju letno zabeležijo okrog 250 skupin šolarjev.

V muzeju pripravljajo tudi občasne razstave, in to ne le o Freudu in psihoanalizi, temveč tudi o sami hiši. Razstava Freudovi izginuli sosedje, ki je bila na ogled v letu 2003, je denimo tematizirala usodo številnih judovskih družin, ki so bile tako kot Freudova pregnane ali pomorjene.