V Podbrdu v Baški grapi se je danes odvijalo tekmovanje, ki je štelo tudi za drugo državno prvenstvo Slovenije v gorskem maratonu. Na startu je bil 401 tekač iz 21 držav, v bojih za SP so nastopili predstavniki 14 držav. Proga, ki je bila dolga 37,5 km in je imela več kot pet kilometrov višinske razlike (2500 metrov vzponov in 2800 metrov spustov), je bila zaradi jutranjih padavin spolzka in še zahtevnejša kot sicer.

Tekmovanje se je začelo na Petrovem Brdu, končalo pa v Podbrdu. Za Kosoveljem je s petminutnim zaostankom na cilju na drugo mesto pritekel Škot Thomas Owens (3:26:59), tretji je bil njegov rojak Robie Simpson (3:29:05). Od Slovencev sta se poleg Kosovelja najbolj izkazala Anže Šenk (3:50:13) in Martin Stendler (3:52:14), ki sta bila v skupni konkurenci deseti oziroma 11. V ženski konkurenci sta za Maddamsovo drugo in tretje mesto zasedli Irka Karen Alexander (4:16:21) in Britanka Helen Fines (4:19:14). S 13. mestom je slovenska državna prvakinja postala Valerija Mrak (4:35:32).

"Včasih sanjaš o takem uspehu, vendar, četudi si odlično pripravljen, potrebuješ na taki tekmi veliko sreče. Danes se je zame vse 'poklopilo'. Najtežji je bil zadnji spust, imel sem popolnoma ožuljene pete. Vendar nisem računal na tak uspeh. Bil sem presenečen, ko sem Škotom na Porezen narekoval čas, ampak sem jima vrnil za tekmovanje izpred treh let, ko sem bil na Škotskem za njima tretji," je dejal novi prvak Kosovelj.