Po besedah Medvedjeva je treba predlagane reforme uresničiti "ne glede na to, kdo bo v prihodnjih letih zasedel katerega od položajev" v državi. Predsednik je ob tem kritiziral močan vpliv države na gospodarstvo, kar poznavalci ocenjujejo kot kritiko dediščine njegovega vplivnega predhodnika in sedanjega premiera Vladimirja Putina, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednikov govor vlagateljem v St. Peterburgu je po mnenju poznavalcev znamenje, da se skuša Medvedjev, ki velja za šibkejšega v vladajočem tandemu, distancirati od Putina. Tako Medvedjev kot Putin veljata za morebitna kandidata za položaj predsednika države na volitvah marca prihodnje leto, čeprav nobeden od njiju uradno še ni napovedal kandidature.

Država bi morala po mnenju Medvedjeva pospešiti prizadevanja za privatizacijo državnih podjetij. "Rad bi povsem jasno povedal: ne gradimo državnega kapitalizma," je zatrdil predsednik in dodal, da bi morala biti cilj Rusije stabilna, vendar počasna gospodarska rast. Večji pomen v ruskem gospodarstvu bi morala dobiti podjetja v zasebni lasti in zasebni vlagatelji.

Medvedjev se je sicer zavzel za decentralizacijo oblasti in sprejemanja odločitev v Rusiji. "Danes ni mogoče vladati z enega mesta," je dejal. Sistem, v katerem so uradniki povsem odvisni od signalov iz Kremlja, po njegovem mnenju ne more preživeti. Ruski predsednik se je izrekel tudi za vstop Rusije v Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) še v tem letu. "Mislim, da je mogoče delo končati že letos, če se seveda ne bodo spet začele politične igrice," je izjavil in s tem namignil na stalno prelaganje sprejema te države v trgovinsko organizacijo.

Med glavnimi temami tokratnega mednarodnega gospodarskega foruma, ki se je začel v četrtek, bosta zagotavljanje svetovne gospodarske rasti in tehnološki razvoj. Pričakovati je številne visoke goste, med njimi kitajskega predsednika Hu Jintaa, španskega premiera Joseja Luisa Rodrigueza Zapatera, finsko predsednico Tarjo Halonen in kazahstanskega predsednika Nursultana Nazarbajeva. Udeležuje se ga tudi slovenska ministrica za gospodarstvo Darja Radić.