Kar 3,7 milijona prebivalcev province, kar je kar četrtina populacije, trpi zaradi hipertenzije. ''Vsak Argentinec povprečno na dan zaužije 13 gramov soli, priporočena količina, sledeč smernicam Svetovne zdravstvene organizacije, pa je manj kot pet,'' je povedal minister za zdravje Alejando Collia.

V bistvu pa ukrep ni tako zelo ekstremen, kot je videti na prvi pogled. Sol bo namreč še vedno na voljo, a le, če bo gost za njo prosil. To pomeni, da bo svojo hrano dejansko najprej poskusil. Dejstvo je namreč, da veliko ljudi avtomatično dosoli hrano, še preden jo poskusi.

Vlada je tudi z združenjem lokalnih pekov podpisala sporazum, s katerim so se zavezali, da bodo za 40 odstotkov zmanjšali količino natrija v kruhu, ki ga prodajajo v provinci.

''Da bi zmanjšali porabo soli, bomo priporočili pekom, da količino soli, dodane na 50 kilogramov moke, zmanjšajo na 750 gramov, kar je kar 100 gramov manj, kot ponavadi,'' je povedal predsednik združenja pekov Ruben Salvio.

Minister Collia je dodal še, da če prebivalci Buenos Airesa lahko le za 3 grame dnevno zmanjšajo porabo soli, bi to vsako leto rešilo kar 2000 življenj.