"Dejstvo je, da E. coli uporabljajo v genetskem inženiringu in da se je zgodilo ravno to, na kar sem zelo dolgo opozarjal – kaj se zgodi, če se genetski inženiring izmuzne človekovemu nadzoru?“ je za hrvaški spletni portal Index.hr pojasnil profesor genetike Marijan Jošt.

"To je bakterija, ki se sicer nahaja v človekovem želodcu, ko pa podivja, nastanejo težave. Leta 1982 se je v ZDA pojavila različica E. coli, imenovana O157:H7, ljudje pa so jo dobili prek zastrupljenih hamburgerjev. Torej to, kar se dogaja v Nemčiji, ni prvič,“ je dejal Jošt.

E. coli, ki razsaja zlasti po Nemčiji, je nastal s horizontalnim prenosom gena iz bakterije Shigella. Med prenosom pa je prišlo do kombinacije "neprimernih genov“, potrdili pa so celo obstoj gena NDM-1. "To je namreč gen, ki je odporen na antibiotike. To pomeni, da nikjer ne obstaja antibiotik, ki bi lahko ta gen nadigral. Če bi se ta gen razširil s horizontalnim prenosom, bi predstavljal resno nevarnost za človeštvo,“ je dodal Jošt in poudaril, da je to gen, ki se izredno redko prenaša z ene vrste na drugo.

Zadnje raziskave iz Indije govorijo o kakšnih 20 bakterijah, ki nosijo ta gen. "Značilnost tega gena je, da zelo enostavno skače z ene vrste na drugo. Svetovna zdravstvena organizacija bi morala temu vprašanju dati visoko prioriteto. Dejstvo je, da E. coli uporabljajo v genetskem inženiringu in da za nastalo situacijo ni kriva španska ekološka pridelava, kakor so nekaj časa zatrjevali. V vprašanju je bakterija, ki je pobegla iz laboratorija,“ je razložil Jošt in dodal, da je pravilno in redno umivanje rok le mali korak, ki lahko pomaga, a če resnično gre za izredno agresivno bakterijo, potem bomo imeli težave.