Nemška državna agencija za bolezni (RKI) je danes potrdila, da se pojavlja vse manj novih primerov okužb in ugotovila, da se izbruh bolezni umirja ne glede na dve novi smrtni žrtvi.

34 od skupno 35 življenj je okužba z bakterijo E.coli zahtevala v Nemčiji, umrla pa je še Švedinja, ki pa je pred kratkim obiskala Nemčijo.

V celi Evropi je zaradi bakterije E.coli po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) zbolelo 3225 oseb v 14 državah, primere okužb pa so zabeležili še v ZDA in Kanadi. Le v petih primerih okužene osebe niso živele ali obiskale Nemčije.

Po v soboto objavljenih podatkih WHO 812 okuženih oseb trpi za nevarnim hemolitičnim uremičnim sindromom (HUS), od tega 773 v Nemčiji. 100 oseb v Nemčiji ima tako hudo obliko HUS, da bodo potrebovale presaditev ledvic ali bodo morale do konca življenja hoditi na dializo, je še povedal član nemških socialnih demokratov in strokovnjak za zdravstvo Karl Lauterbach.

Razveseljivo pa je dejstvo, da so nemške oblasti v petek potrdile, da so vir okužbe kalčki z organske kmetije na Spodnjem Saškem v Nemčiji. Kmetijo so zaprli, njene proizvode pa umaknili iz prodaje. Na nemških tržnicah pa odslej ponovno prodajajo svež paradižnik, kumare in zeleno solato.

Ne glede na to, da se zdi, da je nevarnost mimo, pa RKI začasno še vedno odsvetuje uživanje surovih kalčkov.