Pomlajena slovenska reprezentanca se po pričakovanju ni uvrstila na svetovno prvenstvo. Pot do zaključnega turnirja, ki bo letošnjega decembra v Sao Paulu, ji je preprečila favorizirana francoska reprezentanca, ki je dobila oba kvalifikacijska dvoboja. Slovenija je doslej odigrala 17 medsebojnih tekem s Francijo, na njih pa je dosegla le dve zmagi, enkrat je igrala neodločeno in doživela 14 porazov.

Slovenija ostaja pri štirih nastopih na svetovnih prvenstvih. Največji uspeh je dosegla na Hrvaškem leta 2003, ko je zasedla osmo mesto, v Italiji leta 2001 je osvojila deveto, v Rusiji leta 2005 14., v svojem premiernem nastopu v Nemčiji leta 1997 pa 18. mesto.

Cilj slovenskih rokometašic je bil, da pred domačimi gledalci ponovijo predstavo iz prvega polčasa v Pauju, a to je bila le pobožna želja. Slovenska uvodna postava (vratarka Neja Šoberl, Alja Koren, Nina Jeriček, Ana Gros, Maja Šon, Katja Čerenjak in Tamara Mavsar) so si z bledo predstavo že v šesti minuti priigrale štiri gole zaostanka (1:5), slovenski selektor Tone Tiselj pa je vse bolj nervozno postopal ob robu igrišča. Na drugi strani je njegov francoski kolega Olivier Krumbholz ležerno spremljal tekmo in prvič na tekmi vstal v deseti minuti, ko je slovenska klop - pri zaostanku 2:7 - zahtevala minuto odmora.

Do konca polčasa je Tiselj priložnost za dokazovanje ponudil tudi "rezervistkam", ki so v nadaljevanju izpeljale nekaj dogovorjenih akcij, a kaj, ko je na francoskih vratih blestela Amandine Leynaud in z bravuroznimi obrambami na površju držala svoje soigralke. Francozinje so vseskozi imele prednost treh do štirih golov, v finišu prvega polčasa pa so povečale frekvenco svojih obratov in gostiteljicam ušle na +6 (16:10).

V začetku drugega polčasa so francoske "prvokategornice" naredile delni izid 4:0 in povedle z 20:10, v nadaljevanju pa brez večjih težav držale gostiteljice v svoji oblasti. Tisljeve varovanke so občasno uprizorile kakšno akcijo, ki so jo gledalci nagradili z gromkim aplavzom, v celoti pa so bile za razred ali dva slabše od Francozinj. Bolj ali manj je jasno, da bo moral Tiselj v naslednjih reprezentančnih kvalifikacijskih ciklusih pošteno zavihati rokave, v nasprotnem primeru se njegove varovanke nikoli več ne bodo uvrstile na svetovno ali evropsko prvenstvo.

Na današnji tekmi je bila v slovenski reprezentanci najbolj učinkovita Ana Gros s šestimi goli, v francoski pa je Mariama Signate dosegla pet zadetkov.