"To bi bil čudež," je na vprašanje, ali lahko Slovenke pripravijo senzacijo in izločijo Francijo, odgovoril selektor Tone Tiselj, ki se je marca po devetih letih vrnil na klop ženske izbrane vrste. "Tako zame kot za reprezentanco je to nov začetek. Pri izbiri igralk sem se odločil za tiste, na katere lahko računam v dveh olimpijskih ciklusih. Jedro sestavljajo tri generacije, ki so bile uspešne že v mlajših kategorijah," je dejal Tiselj.

Francijo že več kot desetletje vodi selektor Olivier Krumbholz, ki je bil nedavno v anketi na spletni strani Mednarodne rokometne zveze (IHF) izbran za najboljšega trenerja ženske ekipe na svetu v letu 2010 (dobil je 45 odstotkov glasov). "Francija ima na vsakem igralnem mestu po dve vrhunski igralki, kljub menjavi generacije nadaljuje uspehe, sedanja igralska zasedba pa je z manjšimi spremembami skupaj že od leta 2006. Njena igra je zelo nepredvidljiva, v obrambi in napadu pa nima posebnih zakonitosti," je ocenil Tiselj igro nasprotnic, ki so se na pripravah zbrale šele 27. maja ali pet dni kasneje kot Slovenke, in dodal: "Za francoske rokometašice je značilno, da v reprezentanci igrajo precej bolje kot v svojih klubih."

Zreče in Terme Olimia sta bili v zadnjih dveh tednih prizorišči, na katerih so Tisljeve izbranke opravile priprave. V prvem delu priprav je zaradi obveznosti v francoskem klubu Celles sur Belle manjkala Manuela Hrnjič, zaradi poškodbe ramena pa je s treningi predčasno končala Maja Zrnec. Med pripravami Slovenke niso odigrale nobene prijateljske tekme, ampak je bil njihov "sparing partner" moška ekipa Grosupljega.

Tiselj je včeraj objavil tudi seznam šestnajstih potnic za Pau, odločil pa se je, da bo doma pustil dve vratarki od štirih. V Francijo danes ponoči iz Benetk nista odpotovali Branka Zec in Neja Šoberl, selektor pa je dal prednost Miši Marinček (Witasek Kärnten) in Amri Pandžič (Cergy Pontoise). Poleg vratarskega dvojca se je odločil še za naslednjih 14 rokometašic - zunanje igralke: Gros (Györi), Janković (Krim Mercator), Jeriček (Nimes), Krhlikar (Rocas), Mitruševska (Zaječar), Petrinja (Goya), Šon (Krim Mercator), krožni napadalki: Čerenjak (Witasek), Gregorc (Mlinotest), krilne igralke: Hrnjič (Celles sur Belle), Irman (Zagorje GEN-I), Koren, Mavsar, Gojkovič (vse Krim Mercator). Po "upokojitvi" dosedanje kapetanke Vesne Puš je njeno vlogo prevzela Nina Jeriček, ki si kot članica kluba Cercle Nimes služi rokometni kruh prav v deželi jutrišnjih nasprotnic.