Poleg Vettla sta prvi dan trdnost zaščitnih zidov na dirkališču Gilles Villeneuve preizkusila še Japonec Kamui Kobajaši in Belgijec Jerome D'Ambrosio. Na drugem treningu sta v razmaku le nekaj minut na istem mestu zletela s steze. Japonskega dirkaču Sauberja so pospremili v ambulanto na dirkališču, ne on ne dirkač Virgina pa se v trčenjih nista resneje poškodovala.

Na drugem treningu pa ni nastopil Mehičan Sergio Perez; pred tednom dni v Monaku je doživel hudo nesrečo, a so zdravniki pred kanadsko dirko ugotovili, da lahko nastopi. Po prvem treningu pa je Mehičan sporočil, da se ne počuti dobro, tako da je mesto v ekipi Sauber prepustil Špancu Pedru de la Rosi, ki je sicer testni voznik McLarna. Španec je že nastopil na drugem treningu in dosegel 18. čas.

Vettel na prvem prostem treningu v "zid prvakov"

Nemec Nico Rosberg (Mercedes) je bil najhitrejši na uvodnem prostem treningu dirkačev formule 1 v kanadskem Montrealu. Uspeh Mercedesa na prvem treningu pred nedeljsko sedmo dirko sezone svetovnega prvenstva je dopolnil njegov rojak Michael Schumacher s tretjim časom, med njima je na drugem mestu končal Španec Fernando Alonso (Ferrari).

Slabo pa se je prvo srečanje z dirkališčem Gillesa Villeneuva končalo za svetovnega prvaka Sebastiana Vettla. Trening je Nemec končal predčasno, potem ko je svojega Red Bulla zapeljal v zaščitni zid ob vhodu v ciljno ravnino, kjer so svoj dirkalnik razbili že številni dirkači, zato se tu zid imenuje kar "zid prvakov". Razbitine dirkalnika so morali odstraniti z žerjavom, na srečo pa se je trčenje za Vettla končalo brez resnejših poškodb.