Sebastian Vettel je z odliko opravil delo na eni najtežjih dirk vsakoletne sezone, saj mu ni bil kos noben tekmec. In to kljub temu, da se je proti koncu dirke boril z "manevrskimi naboji", saj so bile njegove pnevmatike, v primerjavi s pnevmatikami Alonsa in Buttona, tako rekoč povsem na koncu. "To je bila res zanimiva in naporna dirka. Ni vse potekalo po naših željah, bile so težave pri postanku v boksih, kjer sem izgubil kar nekaj časa, a smo vseeno ohranili mirno kri. Vsi vemo, kako je tukaj težko prehitevati, in ko sem enkrat spet prišel v vodstvo, sem se odločil, da bomo skušali do konca odpeljati z drugim kompletom pnevmatik. Kaj takega si ne moreš privoščiti nikjer drugje. A tukaj lahko veliko več tvegaš, le en postanek je bil naša edina priložnost, da zmagamo. In račun se nam je izšel. Prekinitev dirke nam je dala nekaj prepotrebnega manevrskega prostora," je povedal Sebastian Vettel, ki je tako slavil svojo prvo zmago v kneževini. In izenačil rekord Nigla Manssla in Michaela Schumacherja z najboljšim začetkom sezone, saj je letos slavil petkrat in enkrat dirko končal kot drugi.

Fernando Alonso po slabi dirki ni mogel skriti zadovoljstva: "Sicer sem bil proti koncu dirke veliko hitrejši od Vettla, a ne vem, ali bi ga lahko prehitel in zmagal. Prepričan pa sem, da bi brez varnostnega avtomobila na koncu vozil veliko bolj agresivno in bi predvsem v zadnjih krogih poskušal na vsak način prehiteti. A vseeno sem zadovoljen, kajti to je bila res vozniško in taktično zelo naporna dirka." Tretjeuvrščeni Jenson Button pa je bil malce razočaran: "V začetku je zelo dobro kazalo, tudi strategija treh postankov, v primerjavi s Vettlovo z enim postankom, ni bila slaba izbira. A v Monaku moraš pričakovati, da bo na stezo zavil varnostni avtomobil, brez tega bi mogoče lahko tokrat zmagali."

Zloglasna dirka v Monaku je povsem upravičila svoj sloves, saj smo na dirki videli kar nekaj dogajanja, začelo pa seje že v kvalifikacijah, ko je pri izhodu iz predora v zaščitno ogrado treščil Segrio Perez, ki so ga odpeljali v bolnišnico. K sreči jo je Mehičan, razen glavobola in udarnin po nogah in kolkih, še dobro odnesel, vseeno pa je ostal v bolnišnici na opazovanju do danes. Na dirki pa jo je grdo skupil Vitalij Petrov. V kaotičen prehitevanju, tik pred vodilno trojko, so se zapletli Sutil, Hamilton, Alguersuari in Petrov, pri čemer je najkrajšo potegnil ravno Rus, ki je trdo priletel v zaščitno ogrado. Ker sam ni mogel zlesti iz kokpita, so šest krogov pred koncem dirko prekinili, da so lahko Petrova ustrezno dvignili iz dirkalnika in ga odpeljali v bolnišnico. Po prvih informacijah iz ekipe Renault je s Petrovom vse v redu, dobil je le močan udarec v gleženj, k sreči pa nima nobenih zlomov ali česa podobnega.

Povsem osmešil pa se je Lewis Hamilton. Anglež je skozi celotno dirko vozil čez meje, ki jih dovoljuje steza v Monte Carlu, se najprej zapletel s Felipom Masso, zaradi česar je Brazilec nekaj sto metrov kasneje v predoru trčil v zaščitni zid in na stezo prvič spravil varnostni avtomobil. Hamilton si je prislužil kazensko vožnjo skozi bokse, ponovno pa se je zapletel po ponovnem startu, to pot s Pastrojem Maldonadom in tega spravil ob uvrstitev.