Rebalans je potreben zaradi zelo visoke ravni veljavnega proračuna glede na dejansko porabo v letu 2010, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal minister za finance Franc Križanič. Odhodki se bodo znižali za 455,5 milijona evrov na 9,6 milijarde evrov, s tem pa bodo še vedno za tri odstotke višji kot leta 2010.

Hkrati z rebalansom bo vlada pripravila tudi predlog novele zakona o interventnih ukrepih. Pri plačah, pokojninah in socialnih transferjih ostaja pri zamrznitvi, kot je z interventnim zakonom že določeno, zdaj pa namerava vlada vanj zapisati še začasno absolutno prepoved zaposlovanja v javnem sektorju.

Vlada se je odločila, da pred odločitvijo o morebitni državni pomoči Adrii Airways prisluhne tudi državnemu zboru. Predlagala bo obravnavo problematike na odborih za gospodarstvo, promet in finance, končno odločitev o morebitni državni pomoči Adrii pa naj bi sprejela prihodnji teden.

Sprejet je bil predlog novele zakona o biocidnih proizvodih, s katero se bo uredilo časovno obdobje do leta 2013, ko bo predvidoma stopila v veljavo evropska uredba o dajanju v promet in uporabi biocidnih proizvodov, na podlagi katere bo potrebno nacionalni sistem in pravno ureditev na področju biocidnih proizvodov razveljaviti.

Poleg tega je vlada sprejela tudi mnenje o predlogu poslanske skupine SLS za sprejem avtentične razlage 40. člena zakona o gospodarskih javnih službah, ki ureja postopke razreševanja spora med koncendentom in koncesionarjem pri izvajanju koncesijske pogodbe. Predlagana avtentična razlaga bi pomenila, da bi pri sporih odločalo izključno sodišče, kar pa je po oceni vlade že sprememba oz. dopolnitev zakona, ki mora biti izpeljana v zakonodajnem postopku.

Izboljšanje programov Centra za razvoj financ

Regionalna ustanova Center za razvoj financ pa je po novem preoblikovan v mednarodno organizacijo. S tem bo omogočeno izboljšanje kakovosti programov centra za države prejemnice, ki jih financira tudi Slovenija, povečale pa se bodo možnosti za pridobivanje projektov mednarodnih organizacij in donatorskih sredstev za mednarodno razvojno pomoč s strani posameznih držav donatork.

Vlada je sprejela pravila o vzpostavitvi in vodenju registra menic, protestiranih zaradi neplačila, ki ga predvideva marca uveljavljeni zakon o preprečevanju zamud pri plačilih. Register se bo 16. junija vzpostavil pri Ajpesu, vanj pa se bodo vpisovali podatki o napravljenih protestih, opravljenih od 16. junija dalje. Pravila nadalje določajo, da se register vodi v elektronski obliki. Soglašala je tudi s tarifo o nadomestilu stroškov za vpis podatkov v register.

Vlada je izdala tudi uredbo o ratifikaciji sporazuma o gospodarskem sodelovanju med slovensko in tajsko vlado, s katerim se ustanavlja slovensko-tajski gospodarski svet.

V obravnavi pa je bilo tudi poročilo o končanih pogajanjih o sporazumu med Slovenijo in Hrvaško o sodelovanju pri varovanju prevoza gotovine in drugih vrednostnih pošiljk. Varovanje prevoza vrednostnih pošiljk zagotovi policija, pri čemer se ravna po splošno priznanih standardih za varovanje prevozov vrednostnih pošiljk.

Za konec je vlada v upravnem odboru Arnesa razrešila dolžnosti Davorko Šel in na predlog ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo na ta položaj imenovala Marjana Turka.