Kot je Vuga povedal v pogovoru za sobotni Večer, katerega nadaljevanje je časnik objavil danes, revidirano poročilo o poslovanju v lanskem letu še ni zaključeno, je pa bila izguba iz tekočega poslovanja Adrie Airways lani enaka kot leto prej - znašala je 16 milijonov evrov.

V družbi načrtujejo, da bodo izgubo letos prepolovili, prihodnje leto pa dosegli pozitivno ničlo. "Po štirih mesecih smo znotraj plana in gremo po začrtani poti naprej," je povedal Vuga.

Kolikšen je potreben enkratni znesek za dokapitalizacijo Adrie Airways, Vuga ni komentiral, je pa dejal, da je študija s področja turizma pokazala, da je neposreden finančni učinek za slovensko gospodarstvo večji, dokler se stvari ne bi stabilizirale, kot je potreben znesek za dokapitalizacijo družbe.

Težavo predstavlja tudi poslovni model družbe. "Adria Airways ima poslovni model, kot jih imajo nacionalni prevozniki. Ti so razumljeni kot tako rekoč obvezne gospodarske javne službe," je dejal Vuga in dodal, da država v primeru finančnih težav takšni letalski družbi pomaga.

"To se je dogajalo tudi v Adrii zadnjih 20 let ... Takšna zgrešena poslovna kultura je prisotna tudi pri nas, kjer so mnogi prepričani, da bo država v težavah vedno priskočila na pomoč. Adrio je treba usmeriti v donosne ali posredno donosne posle," je povedal izvršni direktor slovenskega letalskega prevoznika.

Dobiček prinašajo predvsem čezoceanski leti

Vuga na stari celini resnih potencialov za prodor na nove trge ne vidi. Kot je dejal, so danes profitabilne družbe, ki letijo na čezoceanske linije. V Adrii Airways je trenutno najbolj pod drobnogledom linija Ljubljana - Pariz, na kateri poleg slovenskega prevoznika leti tudi Air France.

Adrii Airways je zato na tej liniji upadlo število potnikov. "Po finančnih kazalnikih je treba to linijo nemudoma ukiniti. A 38 odstotkov potnikov na tej liniji je tranzitnih. Prek Ljubljane namreč letijo predvsem v Beograd, Sarajevo, Prištino, Skopje, tudi Podgorico. In teh potnikov nočemo izgubiti," je pojasnil Vuga.

Adria Airways bo rešitev za to težavo iskala v pogovorih z Air France, ki so že najavljeni.